És un fet que cada vegada tenim més tard els fills en les societats més desenvolupades. La incorporació tardana a la feina, la inestabilitat laboral, l'escassa capacitat de conciliació o les expectatives de creixement professional són algunes de les qüestions que són en l'origen del retard de la maternitat.

Amb els avenços mèdics i les noves tècniques de reproducció assistida s'ha convertit en un fet habitual trobar dones de més de 40 anys embarassades del seu primer fill. I pel que sembla dins de no molt temps tampoc no ens estranyarem de comprovar com hi haurà amb un bon nombre de dones de 50 anys estrenant-se en la maternitat.

Les noves tècniques de reproducció assistida s'ha convertit en un fet habitual trobar dones de més de 40 anys embarassades del seu primer fill

medicina laboratori - pixabay

Un equip d'experts de la Universitat Ben-Gurion del Negev (BGU) i del Centre Metge de la Universitat de Soroka, a Beersheva (Israel), ha realitzat un estudi en el qual conclouen que donar a llum després dels 50 és tan segur per a la mare i el nen com fer-ho als 40. Durant la investigació, es van analitzar les complicacions dels embarassos en dones majors de 50 anys i es va determinar que –gràcies als avenços mèdics i tecnològics que inclouen la fertilització extracel·lular i la donació d'òvuls– l'edat en què una dona pot donar a llum ha augmentat gradualment sense que es increments els riscos.

Durant la investigació, es va realitzar un seguiment de milers naixements que van tenir lloc a Soroka, determinant si es tractaven d'embarassos normals o si s'havien presentat problemes com a parts prematurs, diabetis gestacional, preeclàmpsia, cesària, etc... També es va analitzar si els nounats van tenir algun tipus de malformació o si la mortalitat era més gran. Les dades van demostrar que no hi va haver més complicacions en les dones que van tenir els fills més a allà dels 50 anys en comparació amb les que van donar a llum entre els 40 i els 50 anys.

Segons els experts, els parts de dones majors de 50 s'incrementaran molt en els propers anys i, igual com passa quan la mare té més de 40, hauran de ser qualificats com a "embarassos de risc", però no amb un risc molt més gran.