Una nova investigació ha revelat que els pacients hospitalitzats per Covid-19 que han estat prenent una aspirina diària per protegir-se contra malalties cardiovasculars, tenen un risc significativament menor de complicacions i mort en comparació amb aquells que no la prenen. Es tracta d'un estudi que ha estat dut a terme per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Maryland que ha estat publicat a la revista Anesthesia and Analgèsia.

Els resultats de la investigació van mostrar que els que prenien aspirina tenien menys probabilitats d'ingressar en la unitat de cures intensives (UCI) o d'estar connectats a un ventilador mecànic i tenien més probabilitats de sobreviure a la infecció en comparació amb els pacients hospitalitzats que no prenien aspirina.

"Aquesta és una troballa crítica que s'ha de confirmar a través d'un assaig clínic aleatori", ha dit el líder de l'estudi. "Si es confirma la nostra troballa, l'aspirina es convertiria en el primer medicament de venda lliure àmpliament disponible per reduir la mortalitat en pacients amb COVID-19".

HospitalEls voluntaris de l'estudi que prenien aspirina tenien menys probabilitats d'ingressar a l'UCI

La investigació

Per realitzar l'estudi, es van seleccionar els registres mèdics de 412 pacients amb Covid-19, de 55 anys de mitjana, que van ser hospitalitzats durant els últims mesos a causa de complicacions de la seva infecció. Van ser tractats al Centre Metge de la Universitat de Maryland a Baltimore i en uns altres tres hospitals de la costa aquest dels EUA Al voltant d'un 25% prenia una aspirina de dosi baixa per controlar la seva malaltia cardiovascular.

Els investigadors van trobar que l'ús d'aspirina es va associar amb una reducció del 44 per cent en el risc de ser posat en un ventilador mecànic, una disminució del 43 per cent en el risc d'ingrés a l'UCI i, el més important, una reducció del 47 per cent en el risc de morir a l'hospital en comparació amb els que no prenien aspirina. Els pacients del grup d'aspirina no van experimentar un augment significatiu en els esdeveniments adversos com a hemorràgia major mentre estaven hospitalitzats.

Els investigadors van controlar diversos factors que poden haver influït en el pronòstic d'un pacient, inclosos l'edat, el sexe, l'índex de massa corporal, la raça, la hipertensió i la diabetis. També van explicar les malalties cardíaques, les malalties renals, les malalties hepàtiques i l'ús de betablocadors per controlar la pressió arterial.

Les infeccions per Covid-19 augmenten el risc que es formin coàguls de sang perillosos al cor, els pulmons, els vasos sanguinis i altres òrgans. Les complicacions dels coàguls de sang poden, en alguns casos, causar atacs cardíacs, vessaments cerebrals i insuficiència orgànica múltiple, així com la mort.

Caixa|Capsa d'aspirinesL'ús de l'aspirina condueix a reduir en més d'un 40 per cent molts riscos en els malalts de COVID

"Creiem que els efectes anticoagulants de l'aspirina proporcionen beneficis per als pacients amb Covid-19 en prevenir la formació de microcoàguls. Els pacients diagnosticats amb Covid-19 poden voler considerar prendre una aspirina diària sempre que consultin primer amb el seu metge", afirmen els investigadors.

Segons els responsables de l'estudi, si bé es necessiten treballs confirmatoris per demostrar que l'ús d'aspirina condueix a millors resultats en Covid-19, l'evidència fins ara suggereix que els pacients poden voler tractar amb el seu metge sobre si és assegurança per a ells prendre aspirina per controlar la possible prevenció de complicacions greus.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat