L'aspirina ha estat un dels medicaments clàssics a les farmacioles de les famílies durant molts anys. Es tracta d'un medicament antiinflamatori no esteroidal que s'ha utilitzat com a analgèsic i també com a antiplaquetari, ja que evita que les plaquetes s'aglomerin per formar un coàgul, i disminueix així la possibilitat de tenir un accident cerebrovascular.

També són molts els estudis que han conclòs que les persones que prenen aquest fàrmac tenen un menor risc de desenvolupar determinats tipus de càncer. Per exemple, l'Escola de Medicina de Harvard va publicar un estudi en el qual recomanava continuar investigant sobre el possible ús de l'aspirina davant el càncer colorectal, a causa dels resultats positius que s'havien observat en els pacients tractats.

En el cas del càncer de mama, els resultats han estat més contradictoris, i no es tenia clar el perquè. Ara, una nova investigació de la Universitat de Carolina del Nord (UNC) analitza els efectes d'aquest medicament en dones que han tingut càncer de mama, però, en aquesta ocasió, després d'haver passat la malaltia.

Mama

L'estudi apareix a la revista Cancer i els investigadors assenyalen que els mecanismes biològics subjacents i les troballes epidemiològiques sobre l'ús d'aspirina en relació amb el pronòstic i la mortalitat després del càncer de mama són limitats i inconsistents. "Si bé l'aspirina pot ajudar a mantenir la salut d'algunes persones que han experimentat càncer de mama, pot tenir associacions amb resultats menys favorables en d'altres", asseguren els experts. El que han mirat llavors d'esbrinar és a quin tipus de persones pot ajudar l'aspirina i per què.

Pel que sembla, la clau es troba a l'ADN. La inflamació crònica juga un paper clau en el desenvolupament de molts tipus de càncer, inclòs el càncer de mama. Al seu torn, l'aspirina és un important medicament antiinflamatori no esteroidal. Els científics van analitzar si l'ús d'aquest medicament abans d'un diagnòstic de càncer de pit podria interactuar amb la metilació de l'ADN en 13 gens vinculats amb mecanismes d'aquesta malaltia, cosa que al seu torn influeix en el resultat del tractament del càncer.

La metilació de l'ADN és el procés pel qual les molècules de l'ADN s'activen i desactiven mitjançant reaccions químiques que depenen de factors externs. Aquesta activitat pot modificar l'activitat genètica, la qual cosa pot conduir a diversos problemes de salut, inclòs el càncer.

L'estudi

L'equip d'investigadors va analitzar les dades de 1.266 dones i van trobar que les que havien pres aspirina almenys una vegada setmanalment durant 6 setmanes abans de rebre el seu diagnòstic de càncer de mama i van mostrar metilació en BRCA1 ―un gen que promou els tumors de càncer de mama―, van veure un augment del 67% en la mortalitat per totes les causes després del tractament. Alhora, les dones que tenien gens BRCA1 i PR no metilats i que havien pres aspirina en el període anterior al seu diagnòstic van veure una disminució en la mortalitat relacionada amb el càncer d'entre el 22 i el 40 per cent.

Aspirina

Segons els investigadors, aquestes troballes indiquen que existeix un vincle entre l'estat de metilació de gens específics i que l'ús d'aspirina pot estar relacionat amb resultats més o menys favorables després d'un diagnòstic de càncer de mama.

En aquest sentit, l'equip d'experts adverteix que les persones que saben que tenen un alt risc de càncer de mama no han de començar a prendre aspirina de forma sobtada ni fer cap canvi en la seva medicació actual sense consultar primer amb els seus metges. En definitiva, que respecte a la investigació sobre els vincles entre l'ús d'aspirina i els resultats del càncer, encara queda un llarg camí per recórrer abans que puguem realment entendre les complexes relacions i els mecanismes subjacents, però que, en tot cas, l'aspirina sembla jugar un paper destacat en alguns dels escenaris.