Un dels grans desafiaments en la lluita davant el càncer és la detecció ràpida de la malaltia. En alguns casos, la detecció tardana és un dels motius del mal pronòstic i la simptomatologia de determinats tipus de càncer, en ser massa general o fins i tot inexistent, provoca que no s'aconsegueixi diagnosticar a temps. En els últims anys s'ha avançat molt sobre la qüestió i als Estats Units ja està disponible una nova anàlisi de sang de detecció precoç i multicàncer anomenada Galleri, amb el qual es detecten signes primerencs de càncer en pacients asimptomàtics.

La prova Galleri detecta l'ADN lliure de cèl·lules (cfDNA) derivat de tumors circulants que podria indicar la presència de càncer. El càncer és una malaltia del genoma. Gairebé totes les cèl·lules del nostre cos tenen el mateix ADN. Però a diferència de l'ADN de les cèl·lules sanes, l'ADN de les cèl·lules canceroses transmet senyals específics del càncer dels quals queda constància a la sang. Les proves de detecció primerenca de càncer múltiple analitzen mostres de sang a la recerca de fragments de l'ADN i els seus senyals específics del càncer per identificar el tipus i on es va originar aquest senyal al cos.

En el cas dels Estats Units, on ja està disponible la prova, només es recomanen exàmens de detecció de rutina per als càncers de còlon, mama, coll uterí, pròstata i pulmó per a aquells amb factors de risc (edat, antecedents familiars, antecedents personals, etc.). Però aquests càncers representen només el 29% de totes les morts per càncer. La nova anàlisi ha demostrat que detecta més de 50 tipus de càncer, 45 dels quals no tenen disponible una prova de detecció recomanada.

Análisis de sang

La investigació ha estat exhaustiva. Un grup d'investigadors de Cleveland Clinic, The US Oncology Network i diverses institucions juntament amb la farmacèutica Grail van formar l'anomenat The Circulating Cell-Free Atlas Study (CCGA), dissenyat per desenvolupar i validar múltiples anàlisi de sang de detecció primerenca del càncer en 15.000 persones amb i sense un diagnòstic de càncer conegut. Les proves van resultar fiables en un 99,5% dels participants i es van produir només un 0,5% de falsos positius.

A més, els investigadors van poder detectar el càncer en el 51,5% dels pacients utilitzant una mesura coneguda com a "sensibilitat". Les anàlisi de sang tenien més probabilitats de detectar càncers més avançats i van ser més precises per detectar 12 tipus de càncer, inclosos el de fetge, cap i coll, esòfag, pàncrees i ovari, per als quals no hi ha proves de detecció de rutina.

Els experts, reconeixent la utilitat d'aquesta anàlisi, recorden que si apareix un positiu, s'han de realitzar més proves i determinar si el càncer és realment present, per la qual cosa no ha de ser un substitut per a les proves de detecció de càncer de rutina, sinó que les han de complementar.