La roda de premsa sobre la campanya de vacunació d'aquest dimarts ha començat quan encara no havia acabat la Comissió de Salut Pública. En aquest context, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que s'estava estudiant espaiar les segones dosis de Pfizer i Moderna. Durant el transcurs de la roda de premsa, però, s'ha sabut que finalment no s'havia aprovat aquesta petició. "No s'ha aprovat aquest allargament", ha constatat. "Crec, sincerament, que és una mala notícia per a l'estratègia de vacunació". En aquest sentit, Argimon ha reiterat que altres països de l'entorn com el Canadà, Itàlia, Alemanya i Finlàndia havien optat per aquesta estratègia. "Alguns d'ells, amb incidències menors". Així, amb les dades del Regne Unit a la mà, ha comentat que vacunant fonamentalment amb AstraZeneca "la mortalitat és la meitat que la d'Espanya". El Regne Unit deixa entre dosis 12 setmanes de marge. "És una mala notícia", ha repetit. 

La possibilitat que hi havia sobre la taula, segons ha detallat el mateix Argimon, era la d'allargar entre sis i vuit setmanes la segona dosi de Pfizer i Moderna. "Allargar la segona dosi, quan s'arriba al llindar, ja té un 90% d'efectivitat i per tant, amb la segona dosi el benefici que s'obté és marginal", ha detallat. "El segon element és que amb una dosi s'ha observat en multitud d'estudis que és capaç de reduir la mortalitat i la malaltia greu, que vol dir reduir l'ingrés a planta o a les UCI".

D'aquesta manera, Argimon ha posat l'exemple del Canadà que deixa passar 16 setmanes entre la primera i la segona dosi —és a dir, uns quatre mesos— mentre que el Regne Unit deixa 12 setmanes. Així, també ha comentat que la pauta de Dinamarca és de 42 dies. El secretari de Salut Pública ha constatat que Dinamarca i Finlàndia, tot i tenir una incidència de casos baixa, han optat per aquesta estratègia. 

 

Què s'hauria aconseguit?

Durant la roda de premsa, Argimon ha exposat que si s'espaiava fins a 8 setmanes "el que nosaltres aconseguiríem és que totes les persones de 48 o més anys tinguessin ja una dosi que és força protectora a finals del mes de juny i que les persones de 70 anys o més ja haurien rebut la segona dosi". 

"Hem de pensar que quan parlem de l'efectivitat de la vacuna, de vegades ho pensem com un medicament i no és així", i ha matisat que "quan vacunem no és només protecció individual sinó també col·lectiva".

El secretari de Salut Pública ha volgut destacar d'aquesta manera que "és important tenir molta gent amb un grau de protecció potser una mica més baix que no pas molt poca gent vacunada però amb una altíssima protecció". Malgrat tot, sempre hi ha pros i contres. "Si no fem un règim de vacunació estricte, el virus pot evolucionar, però si vacunem molt poc i fem que el virus circuli, el virus també té més capacitat d'evolució". 

 

 

Imatge principal: el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon / Efe