La línia a seguir del nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja es comença a notar deu dies després del seu nomenament. D'entrada, ha admès en una entrevista a Aquí l'estiu de Ser Catalunya que ell, en cap cas, hagués tancat els centres esportius i culturals: "No és una mesura que jo hagués portat a terme, jo no vaig prendre aquesta decisió". I ho justifica perquè la limitació de la mobilitat, com a principal objectiu per combatre el coronavirus, no es compleix d'aquesta manera: "Les persones aniran a una altra oferta lúdica o activitat". Argimon defensa que la feina a fer ha de passar per limitar l'aforament, assegurar les mesures higièniques o garantir la renovació de l'aire en aquests espais.

No al tancament immediat

Argimon no comparteix tancar aquests centres ni tampoc pensar amb el tancament immediat com el recurs únic: "El confinament té efectes molt greus, esperem perquè ens oblidem que hem de conviure amb aquest virus", i ha afegit que la "principal malaltia en un país desenvolupat és la pobresa i això té efectes per la salut claríssimament". En l'única excepció que Argimon sí defensa el tancament és en l'oci nocturn ja que si tot es limita a les dotze de la nit "la probabilitat de contagi es redueix molt". Tot i que també ha demanat no estigmatitzar aquest sector però sí admet que "la relaxació en les activitats és més senzilla".

En clau de grans esdeveniments, el que més ens toca de prop és l'esportiu. Hi ha un Barça-Nàpols el proper 8 d'agost i considera que l'aforament estarà limitat i fins i tot qüestionat de cara al mes de setembre. En aquest partit, es preveu l'entrada d'unes 300 persones però totes estaran lligades a la seva organització. El missatge és clar: "Veig molt complicat veure públic en els partits la propera temporada". El secretari de Salut Pública ha posat el perill dins els estadis però també en els desplaçaments.

Tendència estable

En línies generals, Argimon ha remarcat que la tendència és estable però amb matisos. En el cas de Barcelona l'ha distingida amb l'Àrea Metropolitana que té unes singularitats diferents depenent de si s'analitza Cornellà, L'Hospitalet o Badalona. Al Segrià, les taxes d'incidència continuen sent altes però s'ha detectat en els darrers dies "una baixada de l'impacte de la malaltia". I no deixen de perdre de vista altres punts significatius com Figueres. El Departament de Salut marca les línies de rebrot a través del que es coneix com el sistema de la R: depenent de si puja o baixa va millor o pitjor. Per tot plegat, ha subratllat la singularitat de cada cas: "No tenim una vareta màgica però és important estudiar solucions i que les mesures siguin molt adequades, a cada territori les decisions han de ser diferents".

Argimon no nega la seva sorpresa pel que es viu aquest estiu ja que preveien que fos més tranquil però també ha defensat que, a diferència del mes de març quan no es va planificar bé, ara sí es pot afrontar com cal: "Estem fent moltes proves de la PCR. A tall d'exemple, la setmana passada es van realitzar 72.000 als membres sanitaris".