Després que ahir el TSJC tombés el toc de queda a les grans ciutats catalanes, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha apostat avui per la vacunació i la responsabilitat ciutadana com les grans armes per lluitar contra la covid. Argimon ha lamentat que la justícia no hagi aprovat el confinament nocturn, ja que creu que era necessari per raons estrictament sanitàries, justificades amb les dades epidemiològiques. Tot i que aquestes segueixen una tendència descendent en la majoria d'indicadors, el doctor ha recordat que es continuen produint més de 9.000 contagis setmanals i que la pressió hospitalària continua molt alta. 

"La nit convida a determinades actituds i les mesures de protecció es relaxen", ha exposat el conseller, en resposta al TSJC. Els jutges han utilitzat com a argument el fet que, si el Govern és capaç de controlar la interacció ciutadana durant el dia, també ho hauria de poder fer durant la nit. En aquest sentit, Argimon ha apuntat que el control de l'ordre públic no és una qüestió del seu departament.

Per tot plegat, ha volgut fer una crida a la "responsabilitat de tothom, tant de dia com de nit" per evitar que tornin a esclatar els contagis amb la desaparició del toc de queda. 

Aglomeracions a Gràcia 

Des que la setmana passada el TSJC va tombar el toc de queda a Barcelona, s'han anat produint concentracions de gent sense mascareta ni distància de seguretat a la Festa Major de Gràcia. Argimon s'ha mostrat molt decebut amb aquestes imatges i ha augurat que aquestes aglomeracions "provocaran contagis". Aquests es començaran a notar durant la setmana vinent i provocaran un augment de la incidència en "determinades franges d'edat", ha previst el doctor. 

Aquestes imatges a Gràcia han agradat "molt menys" al conseller que les dels festivals, segons ell mateix ha denunciat. En aquest sentit, Argimon no ha abandonat la línia de l'autocrítica, però ha defensat que "en almenys dos de tres", els cribratges massius amb antígens van funcionar. El problema, ha recriminat, rau en el fet que bona part dels assistents no portessin la mascareta: "Així no hi ha test d'antígens que valgui", ha lamentat. 

Sensació errònia 

Amb tot, ha assegurat que els "festivals no van ser els culpables de la cinquena onada". Més aviat haurien ajudat a escampar la sensació que la pandèmia ja havia acabat. Aquesta es va donar en un moment en què els indicadors epidemiològics estaven en un bon moment, ha explicat, i arreu de l'Estat es relaxaven les mesures restrictives. Per exemple, l'ús de la mascareta al carrer.

En aquest sentit, el doctor Argimon no és partidari de tornar-la a fer obligatòria, ja que creu que "ara mateix no és necessària quan es va sol o amb el grup bombolla pel carrer", però sí quan hi ha aglomeracions o en passejar amb no convivents. 

Augmentar la vacunació 

Per a Argimon, amb toc de queda o sense, la vacunació és la principal eina contra la pandèmia. En aquest sentit, ha lamentat que s'hagi alentit tan dràsticament el ritme de les inoculacions durant les vacances, però espera que durant el setembre, amb la tornada a la normalitat, es podrà recuperar el ritme de 700.000 dosis setmanals, com ja s'havia aconseguit en ocasions anteriors.

És per tot plegat que el conseller, tot i reconèixer que es tracta "d'una decisió personal", ha animat la població a vacunar-se: "Ara és un bon moment, tenim les dosis i el personal necessari", ha exposat. El doctor s'ha mostrat satisfet amb el 64% de la població catalana vacunada, però s'ha mostrat determinat a augmentar el percentatge, sobretot de cara a l'inici del curs acadèmic, "perquè aquest sigui més normal". Per això s'ha fixat l'objectiu de vacunar el 100% dels alumnes amb una dosi abans del 13 de setembre, data de la tornada a l'escola .

A la imatge principal, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon / Sergi Alcàzar