Entre les moltes recomanacions que l'Organització Mundial de la Salut fa cada any per millorar la nostra salut i benestar, una d'elles ha calat en la nostra societat: la de caminar 10.000 passos al dia. Són moltes les persones que prenen aquesta referència en el seu dia a dia i en la seva pràctica d'exercici, sobretot des que existeixen els braçalets que mesuren els passos i altres dades funcionals com les constants vitals o les calories cremades.

Encara que no està de més tenir una referència que ens motivi a fer exercici, una investigació de la Universitat Brigham Young (EUA) suggereix que, per als que estan provant de prevenir l'augment de pes, cap nombre de passos per si sol no és vàlid.

Semblant caminant

L'estudi

Els experts van analitzar 120 dones estudiants de primer any durant els seus primers sis mesos d'universitat mentre participaven en un experiment per comptar els seus passos. Les participants van caminar 10.000, 12.500 o 15.000 passos al dia, sis dies a la setmana durant 24 setmanes, mentre que els investigadors registraven alhora la seva ingesta calòrica i la variació de pes. L'objectiu era avaluar si excedir progressivament el recompte de passos recomanat de 10.000 passos per dia (en increments del 25%) minimitzaria l'augment de pes i greix en els estudiants universitaris de primer any.

Els resultats van mostrar que fins i tot els estudiants que van caminar més de 15.000 passos van experimentar un augment de pes. En concret, van guanyar de mitjana al voltant d'1,5 kg, que és bastant comú durant el primer any acadèmic de la universitat, segons estudis anteriors. La investigació demostra que l'exercici per si sol no sempre és la manera més efectiva de perdre pes. De fet, els estudiants que portaven els podòmetres les 24 hores del dia caminaven, aproximadament, 9.600 passos per dia abans de l'estudi.

Al final de la investigació, els participants del grup dels 10.000 passos van registrar al voltant d'11.000 passos, els del grup de 12.500, 13.000 passos, i els del grup de 15.000, aproximadament 14.500 passos per dia. Però el pes va augmentar en tots ells, per tant, no es va veure afectat en funció del nombre de passos.

Home caminant

Això sí, hi va haver un impacte positiu en els patrons d'activitat física, la qual cosa sens dubte té altres beneficis. El temps sedentari es va reduir dràsticament, sobretot en els dos últims grups. En concret, en el grup de 15.000 passos, el temps sedentari va disminuir fins a 77 minuts al dia. D'aquesta forma, encara que la variació en el pes no sigui tan important com per tenir-la en compte a l'hora de fer un pla per assolir el pes ideal, sí que s'ha de tenir en compte la recomanació de l'OMS per a l'adopció d'un estil de vida saludable, que també és molt necessari en la societat en la qual vivim, on el sedentarisme és un problema de salut de primer ordre, sobretot en les poblacions més joves com és el cas dels universitaris.