Va ser als anys 20 quan un científic britànic anomenat Alexander Fleming va descobrir per casualitat al seu laboratori de l'Hospital St. Mary a Londres una substància que va revolucionar l'àmbit mèdic: la penicil·lina, que aconseguia eliminar a través d'organismes vius amb els bacteris que provocaven greus malalties.

Era el començament dels antibiòtics, que han salvat milions de vida des d'aleshores. Des d'aleshores, s'han creat diferents tipus per combatre patologies amb èxit, encara que un dels grans problemes dels últims anys ha estat la resistència que s'ha originat en bona part de la població que els ha fet perdre efectivitat. És per això que, alguns científics, han tornat a recuperar antibiòtics oblidats per utilitzar-los com a tractament.

És el cas de la temocil·lina, que segons un article, publicat a la revista The Lancet Infectious Diseases, pot ser útil en el tractament d'infeccions greus del tracte urinari que donen lloc a febre. A més, pot contribuir a reduir la propagació de bacteris resistents als hospitals.

Passa el mateix amb la infecció d'Escherichia coli (E. coli), un bacteri que normalment resideix al nostre intestí, però que, si arriba a altres llocs del cos com la sang o el tracte urinari, pot causar una malaltia greu. De fet, és la causa més comuna d'infeccions del tracte urinari.

Laboratori

"Durant molt temps ha estat un procediment estàndard l'ús de l'antibiòtic cefotaxima per a l'esmentat tractament intravenós. Però a mesura que passa el temps, una fracció cada vegada major de bacteris s'ha tornat menys susceptible a aquest antibiòtic, tant a Suècia com a la resta del món, i això ha fet necessari buscar una alternativa", assegura Håkan Hanberger, professor de la Universitat de Linköping i investigador principal i responsable metge de l'estudi.

La investigació va ser fruit d'una petició del govern suec a l'Agència de Salut Pública d'aquest país perquè estudiés com es poden utilitzar de la millor manera els antibiòtics ja existents. Els investigadors van analitzar la temocil·lina, un membre del grup d'antibiòtics de la penicil·lina que es coneix des de fa diverses dècades però d'un ús molt menor que d'altres.

La temocil·lina actua específicament contra l'E. coli i altres bacteris intestinals que poden causar infeccions del tracte urinari. Com que no té un efecte ampli contra gaires bacteris diferents, redueix el risc que el tractament actuï contra la flora bacteriana intestinal normal. Això va portar els investigadors a investigar si la temocil·lina produeix menys resistència entre els bacteris intestinals que el tractament amb l'antibiòtic estàndard, la cefotaxima.

En total, es van analitzar 152 pacients amb infecció del tracte urinari amb febre que van requerir antibiòtics per via intravenosa. L'efecte clínic de la temocil·lina va ser tan bo com el del tractament estàndard amb cefotaxima i els efectes no desitjats van ser equivalents. El fet que la temocil·lina sigui menys agressiva contra la flora bacteriana a l'intestí convida a pensar que començar a utilitzar aquest antibiòtic oblidat per a les infeccions del tracte urinari tindrà avantatges tant per als pacients com per a la societat.