Un equip d'experts alemanys ha llançat una alerta advertint que encara seguim massa exposats a perillosos compostos d'alumini als aliments, malgrat que ha disminuït considerablement en els últims anys. L'informe elaborat pels científics constata que l'alumini és present a molts productes, inclosos aliments, cosmètics, eines per enfornar i, per descomptat, el paper d'alumini.

Els investigadors expliquen en un estudi que els compostos d'alumini són presents a l'aigua potable, la qual cosa ajuda a purificar-la, a més de ser un additiu en els aliments processats, on serveixen per a una varietat de propòsits, fins i tot com a agent emulsionant i colorant alimentari.

També les fruites i verdures fresques contenen compostos d'alumini, a causa d'activitats com la mineria, que han contaminat el terra amb alumini. Els desodorants, per exemple, contenen sals d'alumini que els fabricants inclouen per millorar els efectes antitranspirants dels productes. De fet, després de l'oxigen i el silici, l'alumini és el tercer element més abundant i, per tant, el metall més comú de l'escorça terrestre, segons citen els experts.

Desodorant

La investigació es va realitzar a Alemanya, on es va estimar el contingut d'alumini dels aliments disponibles per al públic en general. Van descobrir que l'exposició de mitjana setmanal a l'alumini relacionada amb la dieta per a un adult, era el 50% de la ingesta setmanal tolerable establerta per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA), és a dir, 1 mil·ligram per quilogram (mg / kg) de pes corporal per setmana.

Encara que és cert que és una xifra menor de la d'anys anteriors, continua sent un nivell potencialment nociu, principalment pel seu ús en cosmètics i en envasos d'aliments i eines que contenen alumini sense recobriment. Especialment els antitranspirants, que, segons una estimació prèvia de l'exposició, pot assolir o fins i tot superar la ingesta setmanal tolerable.

Els efectes d'aquesta exposició han estat estudiats en nombroses ocasions. La conclusió és que afecta la salut en el sistema nerviós central o perifèric, la malaltia d'Alzheimer i el càncer de mama. De fet, l'EFSA s'inclina cap a una regulació més estricta dels productes alimentaris que contenen alumini.

Xocolata (1)

El consell per als consumidors és que verifiquin si els productes cosmètics que s'utilitzen, com els desodorants i la pasta de dents, contenen compostos d'alumini. I si és necessari utilitzar-los, que ho facin amb moderació. També aconsellen continuar una dieta variada i alternar entre marques per ajudar a reduir l'exposició a la substància potencialment nociva. Així mateix, se subratlla que seria bo que les persones evitin preparar i emmagatzemar aliments, especialment els àcids i salats, en plats o olles d'alumini sense recobriment, o en paper d'alumini.