Després de molts anys en el que no s'ha parat de repetir que els greixos dels aliments estaven poc menys que prohibides si es volia comptar amb una bona salut, cada vegada més estudis han revelat que aquest mantra no és cert. Són molts els aliments amb què es pot conformar una dieta rica en greixos i que, alhora, resulti extraordinària per a la salut.

Per això coneixerem quins aliments amb un percentatge important rics en greixos són tant nutritius com saludables.

Ous

Tot i el que s'ha dit durant dècades sobre ells, diversos estudis recents han demostrat que el colesterol als ous no afecta el colesterol a la sang, almenys a la majoria de les persones.

Els ous sencers en realitat són carregats de vitamines i minerals. Contenen una mica de gairebé tots els nutrients que necessitem. Fins i tot contenen poderosos antioxidants que protegeixen els ulls i molt turó, un nutrient cerebral que el 90% de les persones no obtenen en prou quantitat. Són també molt rics en proteïnes, un nutrient clau per baixar de pes.  

Cartón d'ousCartó d'ous

Fruita seca

Són rics en greixos saludables i fibra, i són una bona font de proteïnes. També són rics en vitamina E i estan carregades de magnesi, un mineral que la majoria de les persones sempre necessita.

La ingesta de fruita seca prevé d'un menor risc de diverses malalties com l'obesitat, malalties cardíaques i diabetis tipus 2.

Alvocat

Mentre que la majoria de les fruites contenen principalment carbohidrats, els alvocats estan carregats de greixos. De fet, els alvocats són aproximadament 77% de greix, el que els fa encara més alts en greix que la majoria dels aliments d'origen animal. El principal àcid gras és un greix monoinsaturat anomenat àcid oleic.

Els alvocats es troben entre les millors fonts de potassi en la dieta, fins i tot contenen un 40% més de potassi que els plàtans, un aliment típic amb alt contingut de potassi. També són una gran font de fibra, i els estudis han demostrat que poden reduir el colesterol LDL i els triglicèrids, mentre augmenten el colesterol HDL (el bo).

Peix gras

Pescats com el salmó, la truita, el verat, les sardines i l'areng tenen quantitat importants d'àcids grassos omega 3 i proteïnes d'alta qualitat. Són aliments que prevenen de malalties cardíaques, depressió o demència.

Iogurt sencer

Té els mateixos nutrients que altres productes lactis rics en greix, però també compta amb bacteris saludables i probiòtics, que poden tenir efectes molt beneficiosos per a la salut. Del seu consum ens en podem beneficiar des del punt de vista digestiu, a l'hora de combatre malalties coronàries i quant a l'obesitat.

De tota manera cal fer atenció perquè molts iogurts són baixos en greix, però en canvi estan carregats de sucre agregats.

Formatge

El formatge és increïblement nutritiu. És una gran font de calci, vitamina B12, fòsfor i seleni, i conté tota mena d'altres nutrients. També és molt ric en proteïnes, fins al punt que una sola llesca gruixuda de formatge té tantes proteïnes com un vas de llet. Així mateix, conté àcids grassos que s'han relacionat amb tota mena de beneficis, inclòs un menor risc de diabetis tipus 2.

FormatgeFormatge

Xocolata negra

Té un alt contingut de greixos i un 11% de la seva composició és fibra. A més, conté més del 50% de la dosi diària recomanada de ferro, magnesi, coure i manganès.

D'altra banda, té tants antioxidants que supera en aquest aspecte als nabius. Alguns d'aquests antioxidants poden reduir la pressió arterial. Existeixen estudis que mostren que les persones que mengen xocolata negra gairebé diàriament tenen menys de la meitat de probabilitats de morir de malaltia cardíaca. Això sí, la xocolata negra adequada ha de tenir almenys un 70% de cacau.