Els efectes dels fàrmacs poden veure's alterats després de la ingesta de determinats aliments, bé sigui disminuint el seu efecte o incrementant-lo. És el que es diu interacció i ha de tenir-se en compte quan s'és sota un tractament farmacològic. I no només és l'alcohol. Per exemple, la regalèssia en excés pot reduir els efectes d'alguns fàrmacs receptats per als hipertensos. O les cols de Brussel·les, els dels anticoagulants. Són només dos casos, però n'hi ha molts més. Aquests són els més importants.

Cols|Escoles de Brussel·les (1)

>Si se segueix un tractament per tractar les úlceres en el qual es fa servir un fàrmac que porti per principi actiu el sucralfat, s'ha d'anar amb compte en no abusar d'aliments rics en proteïnes, perquè redueix l'absorció i pot ocasionar obstruccions.

>En el cas de prendre bifosfonatos per a l'osteoporosi, no s'han de barrejar amb lactis perquè el seu efecte pot disminuir.

>Les crucíferes, com les cols de Brussel·les, coliflor, col de cabdell o bròcoli pot disminuir l'eficàcia de determinats anticoagulants orals, com la warfarina i l'acenocumarol.

>Les persones que han de prendre vasodilatadors que fan servir antagonistes del calci, prescrits per a la hipertensió, infarts, angines de pit, etcètera, haurien d'evitar barrejar-los amb molta quantitat de suc d'aranja. Aquest aliment també s'ha d'evitar si s'està seguint un tractament amb antihistamínics com a terfenadina, astemizole o cisaprida.

>Si prenen antibiòtics, s'ha de procurar no prendre en excés els sucs de taronja, llimona o aranja, perquè poden disminuir l'absorció d'antibiòtics en la composició del qual figura la penicil·lina.

>Els fàrmacs amb liti per tractar la depressió no casen bé amb una dieta rica en sal, sinó més aviat al contrari, perquè poden bloquejar la seva acció.

>La teofilina, principi actiu dels medicaments broncodilatadors utilitzats per tractar les malalties pulmonars, pot provocar insomni i nerviosisme si es barreja amb cafè, te i altres begudes amb cafeïna.

Café (1)

>Els preparats amb soja en abundància perjudiquen l'acció de fàrmacs prescrits per tractar l'esquizofrènia, com a haloperidol, olanzapina i tacrina. A més, els fitoestrógeneos de la soja redueixen l'eficàcia dels antiestrògens com el tamoxifèn, fets servir en pacients amb càncer de mama.

>Els aliments rics que són rics en vitamina K, com la remolatxa, enciam, bròquil, coliflor, te verd, el fetge de porc disminueixen l'eficàcia dels anticoagulants orals.

Per aquests motius, no han d'ingerir-se els aliments alegrement si s'està sotmès a un determinat tractament i s'han de llegir bé els prospectes dels medicaments i preguntar al doctor en cas de dubte.