Els nivells d'inflamació en l'organisme són un marcador clau per pronosticar l'aparició de diverses afeccions potencialment mortals, especialment aquelles patologies que estan associades amb l'envelliment i l'obesitat. La seva presència es relaciona amb un risc més gran de tenir malalties cardiovasculars, insuficiència cardíaca, osteoporosi, algunes afeccions neurodegeneratives (inclosa la malaltia d'Alzheimer), diabetis i alguns tipus de càncer. Per aquesta raó, s'aconsella portar una dieta antiinflamatòria, especialment per les persones més predisposades a patir aquest tipus de patologies.

Aquests són alguns dels aliments que afavoreixen la inflamació.

Olis vegetals

Consumir massa àcids grassos omega 6 (en relació amb els omega 3) pot augmentar el risc d'inflamació. Aquest tipus d'àcids estan presents en els olis vegetals com els de soja, gira-sol, blat de moro o altres llavors. En canvi, l'oli d'oliva verge extra és també ric en àcids grassos omega 3.

Oli de gira-solL'excés d'omega 6 d'alguns olis vegetals pot provocar inflamació al cos

Margarina

Els àcids grassos trans (parcialment hidrogenats) augmenten els biomarcadors inflamatoris al cos. Per això és més convenient prendre mantega o, encara millor, ghee (mantega aclarida).

Carns grasses

Són ja diferents estudis els que conclouen que els greixos animals saturats són responsables d'induir la inflamació en l'organisme. Especialment aliments com les hamburgueses, les salsitxes, el bacó o la mortadel·la.

Llet sencera

No es tracta de suprimir completament el seu consum, però sí de reduir-lo. La llet sencera consumida en grans quantitats també afavoreix la inflamació en l'organisme. Es recomana també incloure altres begudes vegetals en la dieta, com la d'ametlles, coco o civada.

Formatges en crema

Els clàssics formatges en forma de crema que venen als supermercats no són gaire saludables, a causa de la quantitat de greixos saturats que aporten. Al seu lloc, s'aconsella prendre altres com el formatge de cabra o el ricota, que també es poden untar fàcilment.

Cereals ensucrats

Els cereals de l'esmorzar tenen un alt contingut en sucre, que és un dels aliments que més responsabilitat tenen en l'augment de la inflamació al nostre cos. S'aconsella en aquests casos prendre cereals com la civada, que sigui mínimament processada.

CerealsLa majoria dels cereals que es venen als supermercats tenen nivells massa alts de sucre

Iogurts ensucrats

Els típics iogurts amb fruites tenen una quantitat molt alta de sucres. D'altres tenen massa greixos saturats. El més aconsellable és el grec, que conté greix saludable i una quantitat alta en proteïnes.

Pa blanc

Un altre aliment que, encara que no ho sembli, té un alt nivell de sucre en la seva composició. Per això s'ha de limitar el seu consum i prioritzar el pa elaborat amb cereals integrals.