Et costa molt aprimar-te? Sents que tens gana cada poc temps i res no t'atipa? L'únic que et ve de gust prendre són aliments rics en sucres? Tens molta set? Si has respost a totes aquestes preguntes afirmativament, pots estar patint resistència a la insulina.

La resistència a la insulina és una condició per la qual el nostre organisme no respon correctament a l'acció de la insulina, una hormona que segrega el pàncrees per controlar el nivell de sucre en sang i distribuir la glucosa a les cèl·lules. Les raons de la seva aparició són variades: el sobrepès, una dieta inadequada amb prevalença d'aliments rics en sucres, el sedentarisme, l'estrès, l'herència genètica o, en el cas de les dones, la síndrome de l'ovari poliquístic.

A curt termini, la resistència a la insulina pot ser un dels motius pels quals et costi molt aprimar-te, perquè el teu pàncrees podria no estar produint prou insulina per eliminar el sucre de més a la sang. Aquest excés de sucre es converteix en greix, que s'acumula generalment a l'abdomen. I no només això. El problema és que aquesta resistència a la insulina pot derivar en una Diabetis Mellitus tipus 2 i augmentar considerablement el risc que tinguis malalties cardiovasculars.

Existeixen diferents mètodes per mesurar la resistència a la insulina d'una persona. Dos dels més utilitzats són la Corba de Tolerància a la Glucosa, que consisteix a mesurar els nivells de glucosa en sang abans i després d'haver pres 75 grams de glucosa via oral i l'altre, el Test HOMA-ANAR, que mesura la resistència amb una fórmula matemàtica que inclou els paràmetres de glucosa i insulina en dejú.

Si finalment et diagnostiquen resistència a la insulina, la bona notícia és que pots revertir la situació i perdre pes. Aquí t'oferim alguns consells:

- Seguir una dieta sana i equilibrada amb poca prevalença d'hidrats de carboni simples. Has de prendre dues racions de verdura al dia, quatre o cinc peces de fruita, proteïnes i prendre cereals i pasta integrals. Els estudis han demostrat que les persones amb resistència a la insulina, s'aprimen més amb dietes baixes en carbohidrats.

- Fer exercici. El sedentarisme és una de les causes més freqüents de la resistència a insulina. N'hi ha prou amb mitja hora diària caminant per començar. Encara que és important saber que està demostrat que els exercicis d'alta intensitat i de força augmenten la sensibilitat a la insulina.

- Dormir bé. Un son inadequat és un altre dels factors que poden provocar-te insulinorresistència. Per això és aconsellable dormir entre sis i vuit hores al dia i fer-ho sempre a la mateixa hora respectant el rellotge biològic. O el que és el mateix, no ajeure's més tard de les onze de la nit.

- Tractament farmacològic. En ocasions, i sempre que el metge el prescrigui, es recomana un tractament farmacològic per prevenir l'aparició de diabetis. El medicamente més fet servir en aquests casos és la metformina, que actua disminuint els nivells de glucosa en sang, redueix i retarda la quantitat de glucosa que s'absorbeix dels aliments a nivell intestinal i rebaixa la quantitat de glucosa que produeix el fetge i afavoreix el seu emmagatzemament.

En qualsevol cas, sempre és recomanable la visita a l'especialista per diagnosticar i recomanar el millor tractament a seguir.