Es calcula que un 10% dels éssers humans pateixen una convulsió en algun moment de la seva vida. El problema d'un fet com aquest és que és inesperat i, sobretot, que els que som a prop dels que el pateixen no solem estar preparats per atendre'ls de la millor manera possible.

Les convulsions normalment tenen lloc quan hi ha un pic anormal d'activitat elèctrica al cervell. La majoria de les vegades, les convulsions estan associades amb afeccions cerebrals (generalment epilèpsia) però de vegades també poden experimentar-les persones sense un diagnòstic epilèptic.

Les crisis epilèptiques es divideixen en dues categories: crisis generalitzades –en les quals es veu afectat tot el cervell– i crisis focals o parcials, que només afecten una part del cervell.

Epilèpsia

Les convulsions poden durar des d'uns quants segons fins a uns quants minuts –generalment menys de cinc–, segons el tipus i la gravetat de l'esdeveniment. A més, normalment, una persona que experimenta una convulsió no recorda el que la succeeix durant un episodi d'aquest tipus.

Convulsions tonicoclòniques

Són les més conegudes perquè són les que veiem a la televisió o a les pel·lícules. No es manifesten exactament de la mateixa manera en totes les persones, però generalment la persona plora, cau, perd el coneixement, experimenta espasmes musculars i rigidesa, respira acceleradament i amb dificultat. Poden durar fins a uns minuts i deixen la persona atordida i físicament exhausta.

Si ets testimoni d'algú que experimenta una convulsió tonicoclònica, la teva principal prioritat ha de ser assegurar-te que estigui segur i no es faci mal. Segueix els següents consells sobre el que has de fer.

> Posa la persona a terra, si t'és possible, per evitar una caiguda important que pugui lesionar-la. Col·loca una cosa tova –com una jaqueta doblegada o un jersei– sota del cap, perquè no es faci una ferida.

> Allunya-la d'objectes grans com mobles, objectes amb vores afilades o superfícies calentes com calefaccions. Aparta del seu voltant objectes que punxin o afilats perquè no es punxi o pugui agafar-los sense voler.

> Afluixa-li la roba si la porta ajustada i treu-li bufandes o corbates si les porta. Així mateix, retira-li les ulleres de veure o de sol si les té posades.

> Tan ràpid com puguis, posa-la de costat. Aquesta és la posició de recuperació de primers auxilis, que permetrà que la persona respiri més fàcilment.

Descàrrega

D'altra banda, tingues també en compte el que no has de fer.

> No sostinguis la persona de bocaterrosa ni intentis contenir-la d'alguna manera. Això és molt perillós tant per a ella com per a tu, ja que una persona que pateix una convulsió no pot controlar els moviments.

> No li posis res a la boca. Una creença molt estesa suggereix que inserir-hi un objecte o una peça a la boca evitarà que la persona s'empassi la llengua o se la mossegui. Però el cert és que ningú no pot empassar-se la seva pròpia llengua, i encara que una persona que experimenta una convulsió pot mossegar la llengua, provar de posar-li alguna cosa a la boca pot fer que es faci mal a les genives i les dents o que s'ofegui.

> No intentis realitzar una reanimació cardiopulmonar. La persona normalment recuperarà els patrons normals de respiració una vegada que la convulsió disminueixi.

> També és molt important que mantinguis la calma durant tot el temps i no t'oblidis de cronometrar la convulsió. Aquest és un pas crucial perquè, d'acord amb les pautes existents, hauries de trucar a una ambulància si la convulsió dura més de 5 minuts.