Les substàncies perfluoralquilades (PFAS) són un grup de compostos creats per l'home que tenen una elevada estabilitat química i tèrmica, per la qual cosa s'han utilitzat àmpliament en aplicacions industrials i de consum. Són presents en revestiments antitaques de teixits i moquetes, pintures i vernissos, mobles, sabates, abrillantadors de terres, insecticides, etcètera.

Per tant, estem molt exposats diàriament a ells. Tanmateix, segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA), la dieta és la principal font d'exposició humana a aquestes substàncies, en particular el peix i els productes de la pesca, la carn i productes carnis (fetge principalment) i els productes envasats. Per exemple, un aliment paradigmàtic amb una gran presència d'aquests compostos són les crispetes de blat de moro industrials.

Cansalada

Ara un nou estudi ha fet una recomanació per procurar cuinar i menjar més menjars casolans amb l'objectiu de reduir l'exposició a aquestes substàncies. L'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units va publicar una investigació en la qual es van trobar vincles entre els PFAS i els problemes reproductius i del desenvolupament, el colesterol alt, la malaltia hepàtica i renal, efectes adversos sobre el sistema immunitari i efectes cancerígens fins ara demostrats en rosegadors.

L'estudi

La investigació ha estat publicada a la revista Environmental Health Perspectives i se suma a altres estudis difosos fins ara. Els investigadors van reunir informació sobre 10.106 persones que havien proporcionat informació detallada sobre les seves dietes i patrons d'alimentació. Concretament, es va registrar el seu consum total d'aliments durant 12 mesos. A més, van prendre mostres de sang d'aquestes persones i les van analitzar per detectar rastres de PFAS.

Els participants que van menjar més vegades a casa van presentar nivells significativament més baixos que els que van menjar fora, especialment aquells que van consumir més quantitat de menjar ràpid. A més, l'estudi també va trobar que les persones que menjaven regularment crispetes de microones també tenien nivells més alts de PFAS.

Dona crispetes

Els resultats d'aquest estudi suggereixen que la migració de productes químics PFAS dels envasos d'aliments als aliments pot ser una font important d'exposició als tòxics. També es recull que, malgrat que s'han fabricat noves versions de PFAS que suposadament no són tan nocives, el cert és que segons els experts les noves varietats són tan nocives com les antigues. A més, si a la presència d'aquestes substàncies s'afegeix la del BPA i els ftalats, també molt presents en els envasos d'aliments i relacionats amb l'alteració de la funció hormonal i endocrina, el mal pot ser pitjor. Per això els científics destaquen que com menys contacte tingui el menjar amb aquest tipus de substàncies presents als envasos, millor serà per a la salut