L'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès) ha alertat aquest dimarts dels riscos per a la salut pública per la presència de nitrosamines als aliments. L'EFSA ha publicat una avaluació sobre el risc d'aquesta substància química que es troba en productes del tabac, però també en carn, cacau o cervesa. L'autoritat alimentària ha conclòs que el nivell d'exposició a les nitrosamines en els aliments "planteja un problema de salut per a tots els grups d'edat de la població de la Unió Europea (UE)".

En concret, l'organisme europeu ha advertit que deu nitrosamines presents en alguns aliments són carcinògenes i genotòxiques. És a dir, poden causar càncer i també danyar l'ADN, segons les conclusions de l'informe, difoses en una nota de premsa. Aquesta advertència de l'EFSA es basa en estudis d'animals, on els científics van constatar que la incidència de tumors hepàtics en rosegadors és l'efecte més nociu per a la salut. Davant d'això, l'EFSA va decidir plantejar "el pitjor escenari possible" i va assumir que totes les nitrosamines presents en els aliments tenien el mateix potencial per causar càncer en les persones que la nitrosamina més perjudicial, "encara que això és improbable", segons el comunicat. 

Ara, l'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària informarà la Comissió Europea de l'alerta per la presència d'aquest component cancerigen que es troba en alguns aliments, i aquesta haurà de debatre amb les autoritats dels diferents països quines mesures de gestió són necessàries per evitar aquests riscos. 

Quins aliments contenen nitrosamines?

Aquest component cancerigen s'ha detectat en diferents aliments de consum humà. En concret, l'EFSA ha assenyalat productes carnis curats, peix processat, cacau, cervesa i altres begudes alcohòliques. D'entre tots, la carn i els seus derivats són els que més contribueixen a l'exposició de nitrosamines. A banda, també poden estar presents en altres aliments, com hortalisses processades, cereals, llet i productes lactis, o aliments fermentats. Segons ha exposat l'EFSA, en l'actualitat no es coneix si hi ha presència de nitrosamines en altres categories d'aliments. És per això que han recomanat una dieta amb més varietat, que pugui ajudar a reduir la ingesta d'aquestes substàncies.

Per la seva part, el centre de recerca valencià Ainia ha assenyalat a l'agència EFE que la preocupació per aquests components químics no és nova. Des de fa temps, la Unió Europea ja regula i limita la presència de nitrosamines a articles com cosmètics, joguines, tetines o xumets. Pel que fa a l'àmbit alimentari, han explicat que hi ha investigacions sobre la relació amb l'ús de nitrats i nitrits en l'elaboració de productes carnis curats, i que, davant els informes de l'EFSA, és possible que s'hagi de revisar la legislació.