Corea del Nord ha informat aquest dilluns de 8 noves morts aparentment lligades a la covid, per la qual cosa ja suma 50 morts des que va confirmar el primer positiu dijous passat, i el líder Kim Jong-un no està content amb la resposta sanitària del seu país contra la pandèmia. Per aquest motiu, ha demanat millorar la distribució de medicines davant l'allau de casos. A més, cal recordar que el país no ha administrat ni una sola vacuna, ja que, fins ara, hauria rebutjat les del fons COVAX –Fons d'accés global per a vacunes Covid-19–. El mes d'octubre passat, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va autoritzar un nou enviament de vacunes al país, però es desconeix del cert si va acabar arribant o no al país, ja que s'havia rebutjat. Tal com recullen algunes informacions, la variant òmicron podria haver-se començat a propagar a finals d'abril.

Kim Jong-un ha criticat la resposta a la pandèmia del seu país i ha ordenat a l'exèrcit que ajudi a distribuir medicaments. Més d'un milió de persones haurien emmalaltit ja pel que Pyongyang anomena "febre". Malgrat tot, Kim ha ordenat el tancament de tot el país per frenar la propagació de la malaltia entre la població. Durant els dos últims anys, Corea del Nord ha negat tenir casos de coronavirus, però els funcionaris haurien confirmat, finalment, la setmana passada que hi havia un brot de la malaltia al país. 

Kim Jong-un, enfadat

El líder del país s'ha mostrat visiblement molest i enfadat i hauria "criticat durament" els funcionaris d'atenció mèdica per la seva resposta a la prevenció d'epidèmies. Específicament per no mantenir les farmàcies obertes les 24 hores del dia i els set dies de la setmana per poder distribuir medicaments. En aquest sentit, ha ordenat a l'exèrcit que es posi a treballar en "l'estabilització immediata del subministrament de medicaments a Pyongyang", la capital on la setmana passada es van detectar els primers casos de la variant òmicron. Kim s'ha posat, doncs, al capdavant i al centre de la resposta, supervisant reunions diàries sobre el brot que, segons ell, està provocant "una gran agitació" al país. La falta de distribució adequada de medicaments ha estat perquè "els funcionaris del Gabinet i del sector de la salut pública al càrrec, no s'han arremangat les mànigues, i no han reconegut adequadament la crisi actual", ha expressat Kim, segons cita el mitjà estatal KCNA. El líder hauria criticat la seva actitud de feina i l'hauria titllat d'"irresponsable". 

Corea del Nord té un dels pitjors sistemes d'atenció mèdica del món, amb hospitals mal equipats, poques unitats de cures intensives i no hi ha prou medicaments per tractar la covid ni té capacitat per realitzar proves de detecció massiva del virus, segons diversos experts haurien dit a l'AFP.

Bloqueig contra el virus

El país havia mantingut un fort bloqueig o bloqueig total contra el coronavirus des que va començar la pandèmia. Ara bé, amb la variant òmicron, els experts creien que era qüestió de temps que el virus s'acabés colant al país. Segons destaca la KCNA, Kim hauria dit que el país "aprendrà activament" de l'estratègia de gestió de pandèmies de la Xina. I és que la Xina és l'única econòmica que manté l'estratègia de covid zero, i està lluitant contra brots amb confinaments importants en ciutats, com per exemple Xangai. L'agència AFP destaca que és possible que Corea del Nord necessiti ajuda internacional i assistència per superar el brot de coronavirus. 

Dubtes sobre la cobertura vacunal

No se sap que Corea del Nord hagi importat cap vacuna contra el coronavirus, tot i que ha estat elegible per rebre vacunes de Covax. Tot és incert, però es pressuposa que la població no està vacuna contra la covid, i un brot del virus, amb una capacitat de proves limitada i infraestructura mèdica inadequada i accés limitat a medicaments, podria convertir-se en mortal. El mes de febrer, Covax hauria reduït la quantitat de dosis assignades a Corea del Nord perquè el país no havia organitzat cap enviament, segons destaca la CNN. Els metges estatals del país van declarar la situació com una "gran emergència nacional", en admetre la primera infecció per coronavirus reportada de manera oficial. 

 

Imatge principal: un home mira les notícies que parlen del brot de coronavirus a Corea del Nord des de Seül, Corea del Sud / Efe