La delegació a Catalunya de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha alertat  avui dilluns de la deficient atenció psicològica que reben els malalts de càncer i els seus familiars. Segons l'entitat, 37.441 persones afectades pel càncer, malalts o familiars, van necessitar tractament psicològic especialitzat durant el 2018. D'aquests, 2.930 van ser atesos per l'AECC-Catalunya. La resta, asseguren, o no va rebre atenció d'aquest tipus o va ser insuficient.

 L'associació reclama garantir el tractament psicològic a través del sistema públic o amb els recursos d'entitats sense ànim de lucre com l'AECC. En total, 124.085 persones conviuen amb la malaltia. 

Tractament especialitzat

Segons un informe de l'AECC sobre l'atenció psicològica, en el 30% dels casos diagnosticats les persones afectades desenvoluparan algun tipus de trastorn piscopatològic que necessitaria tractament especialitzat, xifra que representa gairebé 236.000 persones a tot Espanya. Només Catalunya presta atenció psicològica integral als pacients amb càncer, encara que no arriba al 100% de la població, segons l'AECC.

L'AECC-Catalunya demana un model d'atenció integral i multidisciplinari on el tractament psicològic estigui integrat en la cura habitual com un element més de qualitat assistencial a les persones afectades pel càncer. Segons un estudi, només el 21,3% dels professionals de l'oncologia mèdica i el 31,4% dels infermers i infermeres asseguren oferir i derivar al servei d'atenció psicològica de manera rutinària.

L'entitat reclama que el malestar emocional sigui considerat el sisè signe vital després de la temperatura, la pressió arterial, el pols, la freqüència respiratòria i el dolor, incorporant-se a la història clínica tant del pacient com del familiar que acompanya habitualment el malalt. També demana la derivació a l'atenció psicològica especialitzada quan sigui necessari i que es garanteixi la cobertura pública o a través d'entitats sense ànim de lucre.