Els viròlegs alemanys investiguen una possible nova variant de la Covid-19 detectada en una clínica de Garmisch-Partenkirchen, a Baviera, segons ha informat el diari Münchner Merkur que es remet a fonts sanitàries locals. Entre els experts que estan analitzant el cas es troba Christian Drosten, director de Virologia de la Clínica Universitària de La Charité, a Berlín, i viròleg de referència a Alemanya.

L'origen de la sospita és un brot sorgit a la clínica de Garmisch-Partenkirchen, en què es van confirmar 73 positius, entre pacients i personal metges. La mutació dels virus s'ha produït en dues plantes diferents de la clínica a la sala interna i geriàtrica. Dels 35 infectats, 24 són empleats de l'hospital i l'edat mitjana dels pacients infectats és molt elevada. En tres d'aquests casos sembla tractar-se d'una variant fins ara desconeguda, encara que no s'ha determinat fins al moment si revesteix més risc. Segons els primers resultats, la mutació no és ni la britànica, altament contagiosa, ni la coneguda mutació sud-africana.

Les conseqüències de la nova encara no es poden explicar. Tampoc no es pot preveure si la diminuta mutació descoberta, segons la declaració del subdirector de la clínica, Clemens Stockklausner, pot arribar a tenir rellevància clínica. Fins i tot pot passar que no tingui incidència per al futur procés d'infecció. Les avaluacions finals de les investigacions es podrien donar a finals de gener.

Com està Alemanya?

A Alemanya s'ha registrat en els últims dies una clara desacceleració dels nous contagis, encara que les autoritats sanitàries i el govern d'Angela Merkel alerten contra una eventual extensió de la variant britànica o la sud-africana. Controlar la propagació en territori alemany d'aquestes noves variants és clau perquè aquestes mutacions semblen ser més infeccioses, ha afirmat el ministre de Sanitat, Jens Spahn. Però matisa: "Sembla que no afecten a la gravetat de la malaltia. Però infecten moltes més persones. Això significa més hospitalitzats i una major ocupació de les UCI".

Amb l’augment de la seqüenciació de gens, Spahn vol que les autoritats tinguin més claredat sobre com s’estenen les mutacions del virus que s’han produït a Gran Bretanya i Sud-àfrica. Els epidemiòlegs alemanys lamenten que pràcticament no s’ha investigat a Alemanya, a diferència del Regne Unit o Dinamarca. El total de morts per coronavirus des de l'inici de la pandèmia se situa a Alemanya en 46.633 i el de contagis arriba als 2.040.659, segons dades de l'Institut Robert Koch (RKI) de Virologia.