La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat la potestat dels ajuntaments per prohibir el bany a les platges si no es compleixen les normes de seguretat suficients per evitar el coronavirus o qualsevol altra situació que posi en perill les mesures estipulades.

En paral·lel, també s'engega el Pla de vigilància de la qualitat de les aigües que, com cada estiu, controlarà l'Agència Catalana de l'Aigua, ACA. En total, es farà el control sanitari de l'aigua a 234 platges i 13 zones de bany interiors. Es realitzaran nou mostrejos prèviament programats que ja van començar el passat 15 de juny i acabaran el 15 de setembre. D'entrada, l'ACA proposa restringir el bany a les platges del Fòrum, a Sant Adrià de Besòs, i la del rec del Molí a l'Escala per ser de categoria insuficient amb dades del 2019. Actualment s'estan efectuant mesures de millora de la qualitat de l'aigua.

Pel que fa a les zones de bany interior, també es restringeix la platja d'Ogern, a Bassella per manca de cabal suficient que posaria en perill les condicions de salubritat. D'altra banda, també es proposa que no es puguin banyar a les desembocadures d'aigües dolces a mar, concretament a una trentena de platges repartides en vint municipis. 

Les recomanacions més bàsiques són la distància mínima de 100 metres a banda i banda del punt d'aportació d'aigua, restringir el bany a les platges durant episodis de pluges de 24 a 72 hores i tenir especial cura de les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Maresme on s'ha detectat un major risc.