L'OMS recomana que cada adult consumeixi almenys 400 grams de fruites i verdures al dia per prevenir malalties cròniques com el càncer, la diabetis, les malalties cardíaques i l'obesitat, així com per contrarestar les deficiències de micronutrients. A l'hora de menjar aquests aliments, un aspecte essencial és el bon rentat d'aquestes, amb l'objectiu de retirar restes de microbis i pesticides.

La terra, de vegades visible en les verdures de fulla verda i altres verdures, pot allotjar patògens microbians com l'E. coli, salmonella i els microbis que causen el norovirus, poden provocar malalties transmeses pels aliments. Als mateixos aliments, la investigació també vincula els residus de plaguicides amb efectes negatius per a la salut.

Per exemple, els pesticides dietètics poden estar associats amb una menor probabilitat d'embaràs, com assenyala aquest estudi. La fertilitat dels homes també pot veure's afectada negativament per menjar productes amb alts nivells de residus de pesticides, segons aquest altre estudi publicat a la revista Human Reproduction Consumption.

A l'hora de rentar-los, no es recomanen alguns mètodes, com per exemple l'ús de sabó, detergent o productes comercials. Els aliments són porosos, per la qual cosa el sabó i els detergents domèstics poden ser absorbits per les fruites i verdures, malgrat esbandir-los bé. El recomanable, abans de preparar i menjar productes, és rentar-los bé amb aigua freda de l'aixeta. I per a aliments més durs, com els cogombres o els carbassons, es poden fregar amb un raspall net específic.

Rentant fruitaRentar la fruita i la verdura amb aigua freda és la millor de les solucions

Després de la rentada, s'han d'eixugar amb una tovallola de tela neta o una tovallola de paper per reduir encara més els bacteris que poden ser presents a la superfície. Els articles que es venen en bosses i estan prerentats i llestos per menjar, s'ha comprovat que, en la majoria dels casos, rentar i remullar només pot conduir a un cert grau de reducció en el nivell de residus de pesticides, segons aquest estudi recollit en el Journal of the Science of Food and Agriculture.

Si la fruita o la verdura es pot pelar, s'aconsegueix reduir els residus de pesticides de manera més efectiva. Però és important tenir en compte que els beneficis de menjar de cinc a set porcions de productes al dia superen amb escreix els riscos dels pesticides. En altres paraules, fins i tot si la rentada no elimina completament els residus, es protegeix millor la salut consumint fruites i verdures en lloc de suprimint-les de la dieta.

Comparades amb les verdures i fruites conreades convencionalment, s'ha demostrat que els productes conreats de manera ecològica contenen nivells perceptibles més baixos de residus de pesticides. Però tot i així, han de rentar-se abans de consumir-los. Quant a l'ús de productes com les solucions fetes amb vinagre o llimona, han demostrat que no són gaire més eficaces que l'aigua.

Altres consells per mantenir-los en bon estat és tenir les fruites i verdures allunyades d'aliments com a carn crua, aus i mariscos al carretó de comprar i quan s'arribi a casa. Quan es preparin els aliments, cal assegurar-se d'utilitzar una taula de tallar separada per a productes crus i mai no col·locar amanides o productes frescos tallats a un plat o superfície que anteriorment contenia carn, aus, mariscos o ous crus.