Els telèfons intel·ligents són una de les eines que més ha canviat la nostra vida i hàbits en els últims temps, per la qual cosa des de l'àmbit científic s'estan duent a terme una infinitat d'estudis per analitzar les conseqüències d'aquestes transformacions en aspectes tan diferents com la concentració, la felicitat o fins i tot l'alimentació. Precisament, un equip de científics de Corea ha dut a terme un estudi titulat Smartphone Use Associated with Unhealthy Eating and Overweight in Teens (Ús de telèfons intel·ligents associat amb alimentació poc saludable i sobrepès en adolescents) per analitzar la relació entre adolescents, consum de smartphones, dieta i salut, i els resultats són preocupants.

L'estudi va analitzar les dades de més de 53.000 adolescents coreans i van extreure diferents conclusions. En primer lloc, es va comprovar que els adolescents que utilitzaven un mòbil durant més de 2 hores al dia eren significativament més propensos a menjar més aliments processats i menys fruites i verdures que adolescents que deixen el telèfon amb més freqüència. A més, els adolescents que passaven més de 3 hores al dia en un telèfon intel·ligent tenien una probabilitat significativament major de tenir sobrepès o obesitat.

Jove móvilL'estudi mostra com un ús intensiu del mòbil pot conduir al sobrepès o a l'obesitat

"Són resultats que no sorprenen considerant que el temps davant la pantalla és una activitat totalment sedentària que ocupa un temps en què els adolescents podrien estar participant en esports o altres activitats físiques", assegura la Dra. Rekha B. Kumar, endocrinòloga assistent a Weill Cornell Medicine i directora mèdica de la Consell Nord-Americà de Medicina de l'Obesitat.

Altres resultats són també cridaners. Per exemple, els adolescents que passaven almenys 5 hores al dia al seu telèfon eren més propensos a beure begudes endolcides amb sucre i sense gas, i a menjar menjar ràpid i snacks com les patates fregides en comparació amb els enquestats que passaven menys de 2 hores al dia al seu telèfon. Els enquestats que van utilitzar els seus telèfons per buscar informació tenien comportaments alimentaris més saludables que aquells que van recórrer als seus telèfons per xatejar, utilitzar missatgeria, jugar, veure vídeos, escoltar música i connectar-se a les xarxes socials. Els adolescents que utilitzaven el seu telèfon principalment per jugar, veure vídeos, escoltar música o llegir novel·les web tenien més probabilitats de tenir sobrepès o obesitat.

Segons els científics, el problema és que el temps passa molt ràpidament quan es té una pantalla a la mà, la qual cosa facilita menjar mentre es parla per telèfon i no es fa atenció a la quantitat de menjar que es consumeix

Les conseqüències d'aquest fet són greus per a la salut, sobretot en una etapa de la vida tan important, pel que és important prendre mesures per reduir els efectes negatius que l'ús de telèfons intel·ligents pot tenir en la seva dieta i salut. Aquests són alguns consells:

>No menjar mentre s'està amb el telèfon.

>Prendre descansos de les pantalles i realitzar els àpats de forma adequada amb els familiars o amics.

>Establir un límit de pantalla diari i configurar la seva alarma perquè soni cada hora com un recordatori per aixecar-se i moure's.

>Parlar per telèfon dempeus.

>Guardar l'smartphone abans d'ajeure's al llit.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat