La Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya denuncia les aglomeracions que s'estan provocant a moltes facultats catalanes, coincidint amb el període d'exàmens. Malgrat que les classes són, majoritàriament, virtuals i el trimestre s'ha desenvolupat mitjançant sistemes propis de connexió que han posat a disposició les universitats, arriba el final del primer trimestre i l'objectiu marcat a principis de curs és que els exàmens finals siguin presencials. Aquest fet, ha provocat veure imatges que contrasten amb la distància i la seguretat que imposen des del Govern a altres col·lectius.

Especialment rellevant han estat les imatges que molts estudiants han compartit, i s'han fet ressò des del compte de twitter de la Federació, precisament a la facultat de Medicina o la de Farmàcia, com publica la FNEC remeten a la fotografia d'un estudiant tal com es veu en la imatge principal de la notícia. En aquest cas, des de la FNEC UB lamenten el silenci de l'administració: "A Medicina, la Universitat de Barcelona segueix jugant amb la Salut dels estudiants. Volem els finals online! Vergonyós el silenci del rector".

Cal recordar que, en aquest cas, des del rectorat compleixen amb el que s'ha estipulat i la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar: "Les oposicions i els exàmens universitaris es faran amb les mesures necessàries". Però veient les imatges, la qüestió és si les mesures són suficients.

No només les facultats de medicina o farmàcia es troben en aquesta situació, a Economia o Belles Arts passa el mateix. Una estudiant explica quines justificacions estan rebent des del rectorat: "Des de fa dies estem lluitant per uns exàmens online i de qualitat, l'equip del nou rector Joan Guàrdia ens ha informat que està d'acord en fer-ho online sempre que sigui possible però actualment encara depèn de l'anterior rector Joan Elías", que encara manté el càrrec fins el traspàs definitiu.

El col·lectiu d'estudiants posa més exemples dels problemes amb què estan topant: "Per culpa de la Universitat de Barcelona haurem de comprar bitllets de vol, bus, tren... Gastar diners expressament per arriscar la nostra salut" . O també qüestionen si estan prou preparats: "La majoria de les aules no estan ben ventilades i la Universitat de Barcelona pretén obrir les finestres en ple mes de gener". 

Què diu el rectorat?

Precisament, Joan Guàrdia, que acaba de guanyar les eleccions, ha lamentat la situació: "Rebem la preocupació dels estudiants per fer exàmens segurs i compartim la necessitat prioritària de garantir la salut de tothom. Estudiem fórmules per aplicar un cop prenguem possessió". Des de la Universitat i l'encara rector Elías, silenci absolut.

A través de les xarxes, les imatges que pengen els i les estudiants no paren de repetir-se i es pot veure els interiors de moltes facultats carregats de persones.