L'Agència de Salut Pública catalana ha publicat una sèrie de consells per practicar sexe d'una forma segura i evitar, en la mesura que sigui possible, contagiar-se pel coronavirus. Un dels aspectes més rellevants és que l'entorn on es practica sexe sí que és important: "Hi ha menys risc si les relacions es mantenen en espais grans, oberts i ben ventilats". Però això no és tot. També detalla les pràctiques sexuals més segures, òbviament, les que són solitàries o aïllades: "Les que no tenen contacte físic amb altres persones, com, per exemple, la masturbació personal, el visionat de vídeos eròtics, el sexting o les reunions sexuals virtuals". 

Pel que fa als aspectes més higiènics, reitera que el rentat de mans també és important abans de tenir relacions: "Es recomana dutxar-se o rentar-se les mans amb aigua i sabó durant almenys 20 segons abans i després del sexe, rentar amb aigua i sabó les joguines sexuals en cas d’usar-se, i desinfectar els teclats i les pantalles si es comparteixen amb algú". En el darrer cas, també relacionat amb el sexe. Una altra qüestió tractada anteriorment, també per altres organismes, és respondre a la pregunta si el sexe és segur. L'Agència recorda que "no hi ha evidència que la malaltia es transmeti a través del sexe vaginal o anal, tot i que s’ha trobat el virus de la Covid-19 en el semen i la femta de persones malaltes. Se sap que altres coronavirus no es transmeten fàcilment amb el sexe, de manera que es considera poc probable una transmissió sexual de coronavirus".

Per això, més enllà del sexe, també fa un esment als petons: "És fàcil exposar-se a la respiració o la saliva, que sí que transmeten el virus. Per això es recomana no besar ni intercanviar saliva amb persones amb qui no es conviu. Si es mantenen pràctiques de sexe oral-anal es recomana fer servir preservatius o barreres dentals". Recomana sobretot no fer petons si no es coneix la parella. I per acabar, també avisa que el risc no és el mateix segons l'edat i posa l'alerta en aquelles persones majors de 65 anys que practiquin sexe.

Què és l'Agència de Salut Pública?

L'Agència de Salut Pública és una entitat que pertany al Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), un ens públic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona adscrit al Servei Català de la Salut. Actualment, la presidenta de l'Agència és Gemma Tarafa, regidora de Salut, Medi Ambient i Cures de l'Ajuntament de Barcelona i membre d'En Comú Podem.