Un dels productes que més s'estan venent durant l'obligat confinament per la pandèmia del coronavirus és l'alcohol. I aquest augment en les vendes d'alcohol ha alarmat molts experts en salut, alguns dels quals s'han mostrat preocupats que aquesta circumstància pugui fer que les persones siguin encara més vulnerables a la COVID-19.

Evidències anteriors mostren que el consum d'alcohol pot empitjorar els resultats d'altres malalties respiratòries perquè malbé els pulmons i l'intestí, alhora que les cèl·lules responsables de la funció immune.

Vi

Quan algú està exposat a un virus, el cos munta una resposta immune per atacar i matar al patogen estrany. En general, com més saludable és el sistema immunitari d'una persona, més ràpid pot eliminar un virus i recuperar-se d'una malaltia com la COVID-19. Per defecte, l'alcohol dificulta que el sistema immunitari es prepari i defensi al cos contra gèrmens nocius.

Si les cèl·lules que recobreixen les vies respiratòries d'una persona estan fetes malbé per l'alcohol, llavors les partícules virals, com la COVID-19, accedeixen més fàcilment, la qual cosa fa que les cèl·lules immunes que combaten la infecció no funcionin tan bé, la qual cosa augmenta el risc general de més malalties greus així com de complicacions.

De la mateixa manera, l'alcohol pot desencadenar inflamació a l'intestí i destruir els microorganismes que viuen a l'intestí i mantenen la salut del sistema immunològic. Quan el cos no pot eliminar un patogen, una infecció pot empitjorar i provocar complicacions més greus i potencialment mortals.

Investigacions prèvies han mostrat que el consum d'alcohol condueix a malalties pulmonars més greus, com la síndrome de dificultat respiratòria de l'adult (SDRA) i altres malalties com la pneumònia i la tuberculosi, entre d'altres.

Beure també fa que sigui més difícil per al seu cos atendre adequadament les seves altres funcions crítiques, com combatre una malaltia. Cada vegada que prenem un xarrup d'alcohol, el nostre cos prioritza la descomposició de l'alcohol sobre algunes altres funcions corporals. El cos no té una manera d'emmagatzemar alcohol com ho fa amb els carbohidrats i els greixos, per la qual cosa l'ha d'enviar immediatament al fetge, on es metabolitza.

Cervesa

D'altra banda, se sap que l'alcohol perjudica la qualitat del son. I com menys dormi una persona, major és el seu risc d'emmalaltir. Un estudi va descobrir que les persones que dormien menys de 7 hores tenien gairebé tres vegades més probabilitats de desenvolupar un refredat en comparació amb les quals adormien 8 o més hores. A més, la falta de son també pot afectar el temps que tarda una persona a recuperar-se si emmalalteix.