Bruce Willis, un dels actors més estimats i taquillers de les últimes tres dècades, ha anunciat que es veu obligat a deixar la interpretació als seus 67 anys a causa que ha estat diagnosticat amb afàsia. Una malaltia certament incapacitant que pot en alguns casos revertir-se.

Què és l'afàsia

L'afàsia és un trastorn de la comunicació a causa del dany cerebral en una o més àrees del cervell que controlen el llenguatge. Pot interferir en la comunicació verbal (barrejar paraules en parlar), escrita o ambdues.

L'afàsia pot causar problemes en la capacitat per llegir, escriure, parlar, comprendre el que es diu o escoltar. Existeixen diversos tipus d'afàsia, depenent de la part del cervell que hagi patit el mal que la causa.

Es calcula que l'afàsia afecta unes 300.000 persones a Espanya, encara que moltes persones mai no hagin sentit parlar d'ella. Convé aclarir que encara que es tracti d'un problema de salut que neix del cervell, el fet que algú visqui amb afàsia no significa que tingui un trastorn mental o una intel·ligència reduïda.

Símptomes de l'afàsia

Els símptomes de l'afàsia poden anar des de lleus a greus. Depenen d'en què part del cervell tingui lloc el dany i la gravetat d'aquest. Molts dels símptomes dels diferents tipus d'afàsia poden superar-se, pel que és essencial explicar com més aviat millor amb l'opinió d'un metge si creiem que nosaltres o algun del nostre entorn pot estar patint afàsia.

L'afàsia pot afectar el teu discurs, la teva comprensió, la teva capacitat de lectura, la d'escriptura, la comunicació expressiva (que implica l'ús de paraules i oracions) i la comunicació receptiva (que implica comprendre les paraules dels altres).

Els símptomes que afecten la comunicació expressiva poden incloure parlar mitjançant oracions o frases curtes i incompletes, parlar a través d'oracions que d'altres no poden entendre, utilitzar paraules incorrectes o sense sentit, o utilitzar paraules en un ordre incorrecte.

Mentre que els símptomes que afecten la comunicació receptiva poden incloure la dificultat per entendre la parla d'altres persones, la dificultat per seguir un discurs de ritme ràpid o malinterpretar el llenguatge figurat.

Cervell vermell sobre fons negreCauses de l'afàsia

L'afàsia passa amb més freqüència com a resultat del dany a una o més àrees del cervell que controlen el llenguatge i pot donar-se a causa d'un tumor cerebral, una infecció, una demència o un altre trastorn neurològic, una malaltia degenerativa, una ferida al cap o a haver-se donat un cop.

Els accidents cerebrovasculars són la causa més comuna d'afàsia, tant que aquest patiment sol passar entre el 25 i el 40 % de les persones que han patit un vessament cerebral.

Causes de l'afàsia temporal

Les convulsions o la migranya poden causar afàsia temporal. Un tipus d'afàsia que també pot passar a causa d'un atac isquèmic transitori (AIT), que té lloc quan s'interromp temporalment el flux de sang al cervell.

Els efectes d'un AIT inclouen debilitat, entumiment de certes parts del cos, dificultat per parlar i dificultat per entendre el que parlen d'altres.

Un AIT és diferent d'un vessament cerebral perquè els seus efectes són temporals, però també pot ser un precursor d'un vessament cerebral real. Qualsevol que cregui que acaba de patir amb un TIA ha de parlar amb un metge immediatament.