El procés que pateixen en molts casos els malalts de càncer és molt dur tant en el físic com en el psicològic. I dins del mateix procés, un dels assumptes que més incideixen i preocupen el malalt i els seus éssers més propers és el dels dolors derivats de la malaltia.

Ara, segons un estudi publicat fa uns dies a la revista nord-americana JAMA Oncology, s'ha sabut que l'acupuntura i l'acupressió són maneres efectives d'alleujar el dolor associat amb el càncer.

Acupresión

En estudis anteriors sobre l'efecte de l'acupuntura en el dolor per càncer s'havien han mostrat resultats inconsistents, però aquesta nova investigació, obtinguda de bases de dades biomèdiques en idiomes anglès i xinès, va analitzar assajos clínics aleatoris que comparaven l'acupuntura i l'acupressió amb un control simulat, una teràpia analgèsica o altres mètodes habituals per controlar el càncer.

Els científics han revelat que l'anàlisi va mostrar que l'acupuntura i l'acupressió estaven "significativament associades" amb la reducció del dolor i la disminució de l'ús d'analgèsics, encara que el nivell d'evidència, sent vàlid, va ser moderat.

Per això, els investigadors recomanen que es realitzin assajos més rigorosos per identificar els efectes sobre tipus específics de càncer, així com per integrar l'acupuntura i l'acupressió a l'atenció clínica per reduir l'ús d'opioides.

Segons els responsables de l'estudi, si l'acupuntura es converteix en un mètode més estàndard de maneig del dolor, els pacients tindran menys probabilitats de necessitar opioides, o no requeriran dosis tan altes. Això significaria que en els pacients es disminuiria el potencial addictiu que provoquen els opioides, reduint els seus efectes secundaris, que tant mal acaben causant en els malalts.

Segons altres membres de la comunitat científica, l'estudi pot tenir un efecte massiu no només en com es pot controlar el dolor, sinó en les efectives que poden ser altres formes de tractament. Així, si un pacient no ha d'utilitzar medicaments addicionals per al dolor, es reduiria la possibilitat d'efectes secundaris o d'addicions. Una cosa especialment important durant el tractament del càncer perquè el pacient generalment rep altes dosis de quimioteràpia o altres medicaments forts. Trobar maneres de manipular els mateixos mètodes de reducció del dolor del cos evita sobrecarregar el cos. També s'ha demostrat que l'acupuntura redueix l'estrès i les nàusees, que poden ser molt beneficioses durant el tractament del càncer.

Acupresión 2

L'acupuntura i l'acupressió estan fora de la medicina convencional en la majoria dels casos, malgrat haver existit durant milers d'anys. Ambdós tenen orígens a la Xina i l'Índia i ambdós es van convertir en productes bàsics de la medicina tradicional xinesa. Els acupunturistes utilitzen agulles mentre que els practicants d'acupressió utilitzen pressió directa dels seus dits per manipular àrees de dolor o àrees relacionades al cos, estimulant els músculs i augmentant el flux sanguini i l'oxigen.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat