La menopausa és probablement l'època més complexa què han d'enfrontar-se les dones durant la seva vida. En ella, els canvis que tenen són tan sobtats com incòmodes en moltes ocasions i, a més, no afecta de la mateixa manera totes, ni la mateixa edat, per la qual cosa no sempre resulta senzill afrontar-la.

Ara, un estudi afirma que les dones que gaudeixen d'una activitat sexual amb més freqüència, poden tenir un menor risc de menopausa precoç. El treball científic ha vist la llum a la publicació Royal Society Open Science, i en el mateix s'afirma que aquelles dones que van participar en el seu estudi i van comptar amb activitat sexual setmanalment, van tenir un 28 per cent menys de probabilitats d'experimentar menopausa a qualsevol edat en comparació amb els qui van participar en activitats sexuals menys d'una vegada al mes. Mentre que les que van tenir relacions sexuals mensualment van tenir un 19 per cent menys de probabilitats d'experimentar la menopausa en comparació amb aquells que van tenir relacions sexuals menys del mensual.

Llengua

Per a l'estudi, els autors van considerar com a activitat sexual, els casos de coit, sexe oral, tacte o autoestimulació. Malgrat que la mostra del treball va ser àmplia, els mateixos investigadors creuen que en un futur hauria d'emprendre's més investigació sobre això per comprendre millor el vincle entre sexe i retard de la menopausa i així definir-ho més adequadament.

L'estudi només va incloure dones premenopàusiques d'entre 42 i 52 anys en el primer seguiment, i es va excloure les dones amb menopausa precoç, que es defineix com abans dels 40 anys. Les dades de l'estudi provenen d'entrevistes amb 2.936 dones en l'Estudi de la Salut de les Dones a tota la Nació (SWAN) dels Estats Units i l'edat mitjana de les enquestades va ser de 45 anys.

Els investigadors van entrevistar les dones durant un període de 10 anys. Durant aquell temps, el 45 per cent de les dones tenien menopausa natural a l'edat mitjana de 52 anys. Van controlar els seus nivells d'estrogen, l'educació, l'Índex de Massa Corporal (IMC), la raça, els hàbits de fumar, l'edat en la primera aparició de la menstruació, l'edat que tenien les dones durant la seva primera entrevista i la salut en general. Així mateix, l'equip va voler saber si viure amb una parella masculina afectava la menopausa, però el cert és que no va trobar una correlació sobre això.

Dona madura

Segons els autors de l'estudi, "els resultats del nostre estudi suggereixen que si una dona no està tenint relacions sexuals, i no hi ha possibilitat d'embaràs, llavors el cos tria no invertir en l'ovulació, ja que aquesta seria inútil. L'ovulació és un procés costós tant en termes d'energia com a causa del fet que empitjora la funció immune. En apropar-se a la mitjana edat, hi pot haver una compensació entre l'ovulació contínua i la probabilitat de quedar embarassada, i la freqüència sexual serveix com a senyal d'un possible embaràs. Mecànicament, és probable que tingui una cosa per veure amb l'estrogen, però no coneixem la via exacta".