Les malalties cardiovasculars causen prop del 40% de les morts que es produeixen anualment a Europa. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), moren al món cada any 17,9 milions de persones per aquesta raó, fonamentalment a causa d'atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars.

Les malalties cardiovasculars causen prop del 40% de les morts que es produeixen anualment a Europa

Suposen, per tant, un dels principals desafiaments als quals s'enfronta la comunitat científica a nivell internacional. L'Escola de Salut Pública de Harvard acaba de divulgar un estudi en què identifiquen tres accions que consideren clau per prevenir un nombre significatiu de les morts prematures al món. En concret, segons ha fet pública aquesta institució, si es posessin en marxa de forma massiva, podrien allargar la vida de més de 94 milions de persones durant 25 anys, des del 2015 fins al 2040.

Tensió, sodi i greixos trans

Els resultats estan publicats a la revista Circulation. Els investigadors s'han basat en dades sobre els nivells mitjans de pressió arterial i el consum de sal i greixos trans en poblacions de diferents països, des del 2015 i amb projeccions fins al 2040. Segons conclouen, tres accions fàcils de dur a terme com són reduir la pressió arterial, disminuir el consum de sodi i eliminar els greixos trans de la dieta, prevenen milions de morts prematures derivades de problemes cardiovasculars.

En concret, els experts de Harvard subratllen que augmentar l'abast dels tractaments per a la hipertensió arterial al 70% de la població mundial podria salvar, aproximadament, uns 39,4 milions de persones. També estimen que reduir el consum de sal en un 30% podria prevenir 40 milions de morts de mitjana. I minimitzar la ingesta de greixos trans –presents en productes de menjar ràpid com galetes, brioixeria industrial, aliments precuinats, snacks i els fregits com patates fregides, blat de moro, i altres aperitius, juntament amb els gelats, cremes i batuts– podria prolongar la vida de 14,8 milions de persones.

"Si hi hagués un compromís global per implementar aquestes intervencions, les regions que veurien més beneficis serien Àsia oriental, el Pacífic, Àsia meridional i alguns països de l'Àfrica subsahariana", expliquen.

Engegar un programa a nivell mundial l'objectiu del qual fos que aquestes tres accions es duguessin a terme de forma rigorosa, tindria un potencial enorme. Els científics són també conscients que és complicat i suposa un gran desafiament, però creuen que és necessari dur-ho a terme per l'impacte que tindria en salvar la vida de milions de persones. S'haurien de dedicar molts recursos addicionals per proporcionar medicaments antihipertensius, promoure l'educació sobre els riscos associats amb el consum excessiu de sal i actualitzar i impulsar noves i millors polítiques de salut.