La reunió entre el sindicat Metges de Catalunya (MC) i el departament de Salut ha acabat sense acord, tot i que s'han acostat posicions entre les dues parts, però sense poder desconvocar les vagues previstes per aquesta setmana. Després d'haver fet vaga els dies 24, 25 i 26 de gener i de la reunió sense acord celebrada el passat divendres, el sindicat ha convocat noves aturades els dies 1, 2 i 3 de febrer. Aquest dilluns s'han tornat a reunir les dues parts, el sindicat MC i el departament de Salut, en una reunió que ha començat passades les dues del migdia i que ha acabat sense cap acord, tot i que com expliquen els representants de les dues parts, s'ha començat a definir un marc sobre el qual demà es discutiran les propostes concretes.

"El dia d'avui no hi ha un acord escrit en paper que permeti desconvocar la vaga, en cap cas, les negociacions estan trencades, però encara queda molta feina a fer", ha afirmat el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart. Aquest dimarts a les 9 del matí es reprendran les negociacions entre les dues parts.

"Al final del dia d'avui hem quedat entesos en un marc que ens resulta còmode a les dues parts i que ens garanteix un marc jurídic i també garanties d'aplicació del que es pugui acabar acordant. Hem pogut establir l'agenda del que seria necessari negociar i debatre i demà es duran a terme reunions més tècniques sobre mesures i demandes més concretes", ha explicat Lleonart just després de la reunió amb Salut. Tot i això, el secretari general de Metges de Catalunya ha afirmat que "no hi ha cap acord en paper" que permeti desconvocar les vagues programades pels dies 1, 2 i 3 de febrer. "Hem d'anar partit a partit, en unes negociacions, el que avui és clar, demà pot no ser-ho tant", ha afirmat.

Aquest dilluns al matí, just abans de l'inici de la reunió Lleonart, ha explicat davant dels periodistes que des de Salut els van trucar dissabte per indicar-los que no calia que vinguessin amb els assessors jurídics. Lleonart ha dit que desconeix el motiu d'aquest gest, ja que en la darrera reunió, divendres, les negociacions van arribar a un punt en què calia incorporar els equips jurídics, segons van dir. Ha sospesat que tant pot ser perquè "el departament ja havia trobat l'encaix jurídic a les reivindicacions" del sindicat o bé, una posició ben diferent, perquè "no tingui la voluntat política per donar-hi resposta". "Pot haver-hi dues opcions: que des del Departament hagin trobat l'encaix jurídic a les nostres reivindicacions i, per tant, estiguem més a prop o que no hi hagi la voluntat ni la valentia política i el fet que vinguessin els assessors els pot posar en el compromís d'haver de dir que no a formes de donar sortida a unes reivindicacions perfectament legals", afirmava just abans d'entrar a la reunió.

Dimarts es reprendran les negociacions per abordar el contingut de l'acord

Tot i que aquest dilluns no s'ha arribat a cap acord concret, sí que s'han acostat les posicions entre les dues parts i s'ha establert un marc sobre el qual negociar les propostes concretes. Això és el que aquest dimarts, a partir de les 9 del matí, faran el sindicat Metges de Catalunya i el departament de Salut en dues reunions de caràcter tècnic on s'abordarà el contingut d'un possible acord. 

Actualment, el principal escull de les negociacions és l'augment de sou. Segons Metges de Catalunya, el complement retributiu ha de ser lineal i es pot vehicular a través d'un acord de govern o un decret. Salut, en canvi, assegura que aquesta via és jurídicament impossible. Ho va dir divendres el conseller de Salut, Manel Balcells, abans de la reunió que van fer aquell mateix dia conselleria i sindicat i que va acabar sense acord. Hi ha més consens i punts acordats pel que fa als canvis organitzatius que reclamen els metges per reduir la sobrecàrrega de feina, que Salut reconeix.

Els pròxims dies de vaga: 1, 2 i 3 de febrer

Després de la falta d'acord en la reunió d'aquest dilluns, el sindicat manté la convocatòria de tres dies més de vaga: l'1, 2 i 3 de febrer. Sota el lema "Ho hem donat tot. No hem rebut res", es faran vagues parcials del personal facultatiu els dies 1, 2 i 3 de febrer per exigir al Departament de Salut "millors condicions assistencials i laborals per al col·lectiu", indiquen en un comunicat emès pel sindicat MC. Coincidint amb aquestes jornades, el sindicat ha organitzat una concentració aquest dijous, 2 de febrer, a les 11.00 hores davant la seu corporativa de l’Institut Català de la Salut (ICS), a Barcelona. D’altra banda, aquest dimecres i divendres, 1 i 3 de febrer, respectivament, el sindicat fa una crida als facultatius i facultatives de la sanitat pública i concertada a manifestar-se a les portes dels centres sanitaris, per "expressar el seu rebuig a les polítiques de salut del Govern".

La darrera reunió també va acabar sense acord

La darrera reunió entre el sindicat Metges de Catalunya i Salut es va produir el passat divendres 27 de gener, i va acabar sense cap acord així que les dues parts es van instar a reunir-se aquest dilluns. Després de les dues jornades de vaga de la setmana passada es va produir la primera reunió entre Salut i MC. Van ser dues hores de trobada i de discussió on els representants del sindicat van exposar totes les demandes que fan al departament, però les dues parts van trobar punts en comú que permetessin desconvocar la vaga.

De fet, des de Metges de Catalunya celebren l'èxit de les vagues de la darrera setmana. La de dijous van assegurar que havia tingut un seguiment majoritari, del 70%, mentre que Salut va donar una xifra molt més baixa: un 27,3%. Xavier Lleonart, va qualificar d'"èxit rotund" la vaga, i va afirmar que la manifestació de Barcelona, amb uns 9.000 metges, havia estat una de les més multitudinàries mai feta pel col·lectiu.