El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalos, va comprar milers de mascaretes per als treballadors del Ministeri que no compleixen les normes establertes per Sanitat. Segons informa VozPopuli, en total, hauria gastat 555.100 euros en una marca de material sanitari que el mateix govern espanyol va rebutjar per la seva poca fiabilitat.

Es tracta de l'empresa Royal Progress SL (Rypo) que va ser rebutjada al macrocontracte de 2.500 milions d'euros que va obrir Sanitat. Als documents, el ministeri de Salvador Illa explicava que les bates, els guants, les ulleres o les mascaretes de Rypo no complien amb les exigències tècniques que demanava aquest concurs públic.

Malgrat que el ministeri d'Ábalos va rebre 72 ofertes per adquirir les màscares per als seus treballadors, finalment l'escollida va ser Rypo, encara que 13 dies abans (l'11 de novembre) havia estat rebutjada per Sanitat. Segons argumenta ministeri a VozPopuli, "la necessitat inajornable de contractar el subministrament de màscares per donar compliment al Reial Decret-Llei 21/2020 de 9 de juny (...) assenyalant en el seu articulat l'ús obligatori de màscares i l'adopció de mesures als centres de treball havent de proporcionar-se als treballadors equips de protecció adequats al nivell de risc".

Més contractes

Abans d'aquest contracte amb Transportes, Rypo havia aconseguit durant la pandèmia 15 contractes per al subministrament de material sanitari amb l'Administració. El més abundant de tots va ser amb el Govern de Castella i Lleó per al subministrament de tres milions de màscares quirúrgiques per valor d'1,9 milions d'euros. També han estat els seus clients els ajuntament de localitats madrilenyes com Pozuelo de Alarcón o Majadahonda.

Sobre Rypo

Royal Progress SL (Rypo) està dirigida per l'empresari Gonzalo Díaz que, segons una entrevista concedida a eldiario.es al juliol, és un asturià de 27 anys amb "grans contactes a la Xina". "Des de començaments de 2019 hem donat servei a hospitals, clíniques, farmàcies i organismes Públics. El 2020 decidim digitalitzar la nostra oferta i obrir el nostre primer e-commerce", explica l'empresa al mateix diari, que ven màscares, gels, guants, termòmetres, bates d'un sol ús, equips de protecció i test d'antígens i anticossos de Covid-19.

I és que el ministeri sempre ha tingut proveïdors de confiança. Solucions de la Gestió i Suport a les empreses és un és ells, una pime a la qual la hi va contractar per un valor de 32 milions d'euros. També destaca la contractació de HongKong Travis pel Ministeri de Transport, pel valor de 245 milions d'euros.