El nivell educatiu de les persones, té una influència bastant determinant en el tipus d'alimentació que consumeixen. Així ho mostra un estudi a gran escala que s'ha dut a terme a la Unió Europea i que conclou que la situació és veritablement preocupant als països amb menors ingressos. La investigació, que examina hàbits nutricionals europeus, ha analitzat dades de 27.334 persones de 12 països europeus i ha estat duta a terme per experts de la Universitat de Leeds en col·laboració amb l'Oficina Regional de l'Organització Mundial de la Salut per a Europa (OMS Europa).

És la primera vegada que es combinen dades d'enquestes nacionals sobre la dieta de totes les regions d'Europa, pel que proporciona un conjunt de dades representatives més gran i una important font d'evidència sobre la qual basar les polítiques, asseguren els experts que han participat en la investigació. L'autora principal, la Dra. Holly Rippin, que en el dia d'avui és consultora de l'OMS, subratlla que aquest estudi demostra que com el nivell d'ingressos i la qualitat de la dieta semblen estar vinculats, l'educació podria protegir contra alguns dels efectes negatius a llarg termini de la mala nutrició en la salut de la població.

Classe

L'estudi

Els científics van examinar les relacions que existien entre el nivell socioeconòmic, l'educació i la dieta de totes aquestes persones, en el que ha estat el primer estudi que demostra que un nivell educatiu més alt sembla tenir un beneficiós efecte als països europeus de baixos ingressos. A mesura que augmenta el nivell d'educació individual, també s'estimula la ingesta nutricional com a part d'una dieta saludable, particularment el ferro i el àcid fòlic total.

Els científics que han dut a terme la investigació asseguren que les conclusions demostren la importància de dur a terme polítiques per part de les autoritats sanitàries que divulguin com ha de ser una dieta equilibrada i adoptar hàbits saludables, prioritzant els grups més vulnerables i un nivell socioeducatiu més baix. El fet de transformar aquests hàbits pot tenir una incidència determinant en la salut d'aquestes persones. Una mala alimentació i el fet de patir malalties relacionades, com l'obesitat, la hipertensió o les malalties cardiovasculars, estan clarament relacionades. El 2018, el 59% dels adults d'Europa patia sobrepès o obesitat. De fet, les patologies relacionades amb aquests són la principal causa de mort, malaltia i discapacitat a la regió.

Gelats

L'Organització Mundial de la Salut ha encoratjat als països a realitzar investigacions sobre la dieta de la població per recopilar dades i així adaptar les polítiques de salut pública per prevenir aquestes malalties. Per tant, seria necessari que els països europeus unissin els seus criteris i establissin estratègies de suport mutu per afavorir l'educació en la població amb més risc d'exclusió. A més, seria interessant que s'afavorís l'accés d'aquestes persones a una alimentació més saludable, perquè en el dia d'avui els productes de pitjor qualitat nutricional presenten de vegades preus inferiors als que haurien de formar part d'una dieta saludable.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat