Un 87% dels treballadors essencials menors de 60 anys que van rebre una dosi amb AstraZeneca han preferit fer cas omís a les recomanacions del ministeri de Sanitat i han optat per completar la pauta amb aquest fàrmac, que requereix dues inoculacions.

Es dona el cas, que la vacunació amb aquest tractament es va iniciar el passat febrer, però a l'abril es va aturar després que es produïssin unes estranyes trombes, principalment, persones de menors de 60 anys, amb les plaquetes baixes i, especialment, a dones. Aquestes van afectar un de cada 100.000 vacunats i, en el cas d'Espanya, van morir quatre persones. Ara bé, quan es va prendre aquesta decisió, ja s'havia inoculat una dosi al voltant de dos milions de treballadors essencials. La setmana passada, el ministeri Sanitat va recomanar fer la segona dosi amb Pfizer, però va deixar la porta oberta que els que es volguessin vacunar amb AstraZeneca si firmaven, prèviament, un consentiment podien finalitzar la pauta amb aquesta.

En el cas de Catalunya ahir es va iniciar la campanya amb aquest col·lectiu. Un total de 4.603 persones van passar per un punt de vacunació, dels quals 4.006 van optar per AstraZeneca (87%) i 597 per Pfizer (13%), segons ha detallat el departament de Sanitat. 

Fira Barcelona vacunación Covid / Sergi AlcàzarUnes persones fan cua a la fira de Barcelona / Sergi Alcàzar (Arxiu)

Més dosi de Pfizer per primeres dosis

Malgrat aquesta elevada demanda d'AstraZeneca, el departament de Salut ha remarcat que han tingut les dosis suficients per a tothom. A més, han indicat que tampoc hi haurà problemes de subministrament si es manté aquesta tendència. 

La desició d'aplicar aquesta segona dosi amb Pfizer va generar malestar a les autoritats catalanes i, la llavors consellera de Salut, Alba Vergés, va alertar que això podria comportar que faltessin dosis d'aquest fàrmac per unes 90.000 primeres cites programades per administrar aquest fàrmac. 

Amb tot, el fet que s'hagi apostat més per la d'AstraZeneca ha servit perquè es pugui seguir amb la campanya. Així doncs, això permetrà que es puguin destinar més vacunes de Pfizer a primeres dosis dels ciutadans de 50 a 59 anys (54% se'ls ha inoculat un cop), amb la previsió d'ampliar al juny la immunització al grup de 40 a 49 anys.

La recomanació per part del ministeri d'aplicar Pfizer es va realitzar en base d'una anàlisi clínica de l'Institut de Salut Carlos III, en el qual no es va trobar cap símptoma advers en barrejar els dos tractaments. Amb tot, no tothom té la mateixa perspectiva i alguns els experts van considerar que no hi havia evidencies suficients dels efectes secundaris.

Precisament, en aquest context, s'ha expressat aquest divendres el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha aconsellat als treballadors essencials que es vacunin la segona dosi amb el vaccí d'AstraZeneca.

padrós

"Rebre segona dosi, fonamental. Si la primera rebuda ha estat AZ que la segona també sigui d'AZ. I si d'aquesta no hi ha disponibilitat, Pfizer. Però, no dubteu. Protegiu-vos i protegiu els altres", ha remarcat Padrós.

A més, l'Agència Europea del Medicament (EMA) també s'ha mostrat favorable aquest divendres que els vacunats amb AstraZeneca rebin la segona dosi amb aquest fàrmac. 

 

Imatge principal: Unes dosis de la vacuna d'AstraZeneca / EFE