La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avisat que per als pròxims dies podrien quedar aturades prop de 90.000 cites per rebre la primera vacuna de Pifzer si es confirma la decisió per part del Ministeri de Sanitat de posar la segona dosi d'Astrazeneca amb aquesta primera vacuna. La decisió s'ha sabut aquest dimarts a la tarda i l'ha pres la comissió de salut pública del Ministeri de Sanitat, que aquest dimecres traslladarà al Consell Interterritorial, que reuneix els consellers de les diferents regions. La comissió debatrà pròximament si ofereix als vacunats la possibilitat d'escollir entre AstraZeneca o Pfizer "vistes les circumstàncies excepcionals". La decisió ha arribat després que s'hagi presentat també aquest dimarts un assaig clínic fet amb 600 persones menors de 60 anys administrant-los una segona de Pfizer després d'haver rebut una primera d'AstraZeneca

Així, la consellera ha reiterat, una vegada més, que Salut que és partidari de posar la segona dosi amb AstraZeneca a les persones que han rebut ja una primera dosi d'aquesta farmacèutica. "La seguretat hi és", ha subratllat Vergés, i ha titllat de "lamentable" el fet que la ciutadania pugui decidir quina vacuna prefereix: si AstraZeneca o Pfizer i com s'ha gestionat tot. 

Per a la consellera els canvis envien un "missatge molt dolent de desconfiança" de la vacuna d'Oxford a la ciutadania. Vergés ha aprofitat l'ocasió també per recordar que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) han validat la seguretat de la vacuna. De fet, han dit en nombroses ocasions que els beneficis superen els riscos. D'aquesta manera ha comentat que, a la interterritorial, Salut demanarà "responsabilitats" si es vol imposar la segona dosi amb Pfizer. 

 

Mitjà i Macip, contraris a la decisió

L'investigador Oriol Mitjà no acaba de veure clara la decisió. "No hi ha cap científic qualificat que entengui que l'estudi de l'ISCIII no respon a la qüestió sobre efectes adversos greus de la combinació?", s'ha preguntat a les xarxes socials. I interpel·lant a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, li demana si "seria tan amable de fer públics els arguments pels quals han decidit administrar Pfizer?". També constata que "l'EMA ho té clar: és molt segur posar la segona dosi d'Astrazeneca a persones que no han tingut trombes amb la primera, segons dades en 8 milions de britànics. Sobre la combinació d'AstraZeneca i Pfizer es desconeix si pot haver-hi efectes adversos greus".

L'investigador i metge Salvador Macip també ha reaccionat a la decisió. Considera que la decisió de Sanitat "no té cap lògica científica" i ha afegit que està content de viure en un país on li posaran la segona dosi d'AstraZeneca. Sobre el fet que els ciutadans puguin decidir quina vacuna es posen, si Pfizer o AstraZeneca, "no és just".

 

 

Imatge principal: la consellera de Salut, Alba Vergés a Soses / ACN