El ministeri de Sanitat ha confirmat avui 20 casos de trombes a Espanya després de la inoculació de la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca, quatre d'aquests han resultat mortals.

D'altra banda, s'està investigant una cinquena mort per la seva possible relació amb aquest vaccí.

5 casos per cada milió de vacunats

Aquestes dades han elevat la taxa d'incidència fins als cinc casos per cada milió de vacunats i un mort per cada milió de persones que han rebut aquesta vacuna a Espanya.

D'altra banda, alguns representants del ministeri  s'han reunit amb els coordinadors de vacunació, i se'ls ha demanat que respectin l'acord que estableix que s'ha de vacunar amb Pfizer a aquelles persones menors de 60 anys que havien rebut la primera dosi del fàrmac anglosaxó. "S'ha demanat que es respecti l'acord en els menors de 60, que és posar segona dosi Pfizer i no triar", han subratllat. 

Insisteixen a vacunar amb Pfizer

En aquest sentit, han defensat que aquesta elecció es va prendre per aconseguir "reduir al màxim el risc", ja que l'estudi elaborat per la Carles III "va demostrar que els anticossos més importants contra el virus es van multiplicar per 40".

Els fets podrien comportar un canvi en el pla de vacunació a l'Estat espanyol, que ja ha administrat aquesta vacuna a un milió i mig de persones. 

L'EMA aposta per AstraZeneca

Va ser la comissió de salut pública del ministeri de Sanitat la que va decidir seguir amb aquesta estratègia. Per contra, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va dir que es tractava de casos aïllats, per la qual cosa eren més els beneficis d'aplicar aquesta vacuna, que els riscs que comportava no emprar-la. De fet, segons dades d'aquesta agència, les morts per trombosis afecten una persona de cada 100.000 vacunats amb AstraZeneca, una xifra molt inferior, per exemple, de les dones que utilitzen anticonceptius, que aquesta dada s'eleva en els 40 casos de trombosis per cada 100.000 persones. 

L'estudi de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) 

En el cas del Govern espanyol va justificar la seva decisió d'acord amb un estudi liderat per l'Institut de Salut la Carlos III (ISCIII) , del qual ahir es va conèixer les principals conclusions. En concret, aquest ha realitzat l'assaig clínic CombivacS que ha consistit a aplicar a 600 persones menors de 60 anys una segona dosis de Pfizer, amb un període de diferència entre ambdues d'entre vuit i dotze setmanes. El resultat de l'assaig, en el qual han participat l'Hospital Clínic i el de la Vall d'Hebron, ha estat positiu.

La finalitat de l'estudi era veure la seguretat i la immunogenicitat –la capacitat del sistema immunitari de respondre amb èxit a una infecció. Per tant, un dels objectius era veure els possibles efectes secundaris que podia tenir barrejar els dos tractaments.

En aquest sentit, després de rebre la segona dosi cap cas va requerir hospitalització. Ara bé, entre les 24 i 40 hores posteriors a la inoculació, un 40% dels vacunats van manifestar haver patit cefalea i malestar general i un 2,5% dels pacients han tingut febre. A més, un 68% dels usuaris van constatar que els símptomes eren "lleus" i un 30%, "moderats". A partir del tercer dia, ja no van presentar cap efecte advers.

 

Imatge principal, vacuna d'AstraZeneca / EFE