El 40% de persones que han estat en contacte proper amb una persona infectada per Covid-19 no s'han fet cap test per veure si han contret la malaltia. A més, el 42% ha donat negatiu a coronavirus després de sotmetre's a un, el 5% ha estat positiu i el 9% espera el resultat.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi realitzat pel grup de treball Data Science for Covid-19 de la Generalitat Valenciana, que dirigeix l'enginyera alacantina Nuria Oliver. En aquest s'analitza l'evolució de la pandèmia a Espanya, amb 2.422 respostes recollides en la primera setmana d'agost.Carrer major de Triana de Las Palmas de Gran Canària, una de les vies comercials més transitades de la ciutat. EFECarrer major de Triana de Las Palmas de Gran Canària, una de les vies comercials més transitades de la ciutat. EFE

L'11% creu que no necessita test

En concret, en les últimes setmanes 568 persones han reconegut que han estat prop d'una persona encomanada. D'aquests, l'11 % opina que no requereix sotmetre's a cap test, mentre que un 22 % no s'ha realitzat les proves, però li agradaria . Finalment, un 5% valora que seriosa convenient perquè està a cura d'algú que s'engloba dins d'un grup de risc i un 2 % explica que no hi ha test disponibles.

"El que no sabem ara mateix és quin percentatge d'aquestes persones han estat contactades per un rastrejador, ni quants no s'han sotmès a test de forma privada", ha indicat Oliver en una entrevista amb l'Agència EFE.

D'altra banda, també ha apuntat que al voltant del 80% de les persones que han tingut contacte amb una persona encomanada han assegurat que ningú no els ha preguntat pels seus contactes. Una dada, que ha valorat, és significativa. "En aquest apartat modificarem les possibles respostes, perquè la majoritària és 'no, ningú no m'ha preguntat sobre els meus contactes propers', però el que realment volem saber és si se'ls ha contactat, no si se'ls ha preguntat pels seus contactes propers, ja que qui respon no és l'infectat, sinó el contacte", explica Oliver.

Les dones, més previngudes

D'altra banda, l'estudi també revela que les dones són més cautes que els homes com demostra que utilitzen més la màscara, 92 % contra 84 %, així com adopten mesures de desinfecció de mans (93 % contra 86 %).

Oliver també ha indicat que una altra dada destacable és que "només el 21 % dels enquestats creu que anar a l'escola o a l'institut és una activitat de baix risc, un percentatge que creix fins al 26 % entre els qui tenen fills, però que continua sent baix."

La nova normalitat ha fet créixer més d'un 20 % (del 40 % al 63 %) el percentatge dels qui creuen necessari que el Govern adopti més mesures per al control de la pandèmia, mentre que els qui consideren que les mesures estan sent suficients han caigut del 40 % al 14 %.

A més, el percentatge dels qui donarien suport a un segon confinament ha baixat del 82 % al 61 % des del final de l'estat d'alarma. "Aquest percentatge, tanmateix, podria tornar a créixer a causa dels últims rebrots i el creixement dels contagis", augura Oliver.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat