L'Organització Mundial de la Salut diu que entre 80.000 i 180.000 treballadors de la salut poden haver perdut la vida pel coronavirus fins al maig d'aquest any. En aquest sentit, l'OMS ha reiterat que cal prioritzar els sanitaris per a la vacunació. 

El cap de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha dit que els treballadors de la salut han de ser immunitzats primer contra la malaltia i ha aprofitat també per criticar la desigualtat que hi ha arreu del món amb l'accés a les vacunes. 

Les dades de la vergonya

"Les dades de 119 països suggereixen que, de mitjana, dos de cada cinc treballadors de la salut i la cura de la salut a tot el món estan completament vacunats. Però, està clar que aquesta mitjana oculta grans diferències entre regions i grups econòmics", ha ressaltat.

"A Àfrica, menys d'un de cada 10 treballadors de la salut estan completament vacunats. Mentrestant, a la majoria de països amb ingressos alts, més del 80% dels treballadors de la salut estan vacunats".

Tedros ha exposat que més de 10 mesos després que l'OMS hagi aprovat les primeres vacunes, el fet que milions de treballadors de la salut encara no estiguin vacunats és una "acusació" als països i empreses que controlen el subministrament global de dosis. 

Les vacunes no arriben

S'havien promès moltes dosis de la vacuna contra el coronavirus als països més pobres. Malgrat tot, només s'ha entregat una de cada set dosis de la vacuna, segons destaca un informe. De les 1.800 milions de dosis promeses per les nacions riques, només 261 milions (14%) han arribat als països amb ingressos baixos, segons l'anàlisi de People's Vaccinealliance, una coalició de grups que inclou Oxfam, ActionAid i Amnistia Internacional.

Així, tal com recull el The Guardian, gairebé un any després que les vacunes estiguessin disponibles per primera vegada, només l'1,3% de les persones que viuen a les parts més pobres del món estan completament vacunades. 

Les dosis promeses

El Regne Unit va prometre enviar 100 milions de dosis, però fins ara només n'ha entregat 9,6 milions, menys del 10%, segons l'informe. Canadà ha entregat 3,2 milions (8%) dels 40 milions promesos. Els Estats Units és el país que més dosis ha entregat, gairebé 177 milions. Malgrat tot, és només el 16% del que havia promès, perquè en total havia d'entregar 1.100 milions de dosis. 

Per altra banda, les farmacèutiques de Johnson & Johnson, Moderna, Oxford i Pfizer havien promès 994 milions de dosis a Covax, però només n'han entregat 120 milions (12%), segons destaca el mateix informe que recull el rotatiu britànic.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de la vacuna per a ser administrada / Efe