Zorra ha arribat a la política, amb tot un seguit d'elogis i crítiques a la cançó que representarà Espanya a Eurovisió. Amb la seva irreverència, manca de prejudicis i empoderament, els valencians Nebulossa ja havia fet enfadar els ultres espanyols aquest diumenge, després de la victòria al Benidorm Fest. Però la conversa ha arribat més enllà i aquest dilluns ja hem vist tant detractors com fans a la política espanyola.

Un dels fans ha sigut el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha aplaudit la "provocació" de Zorra. En una entrevista a La Sexta, Sánchez ha recordat que el feminisme "no només és just, sinó que també pot ser divertit" i que "aquesta mena de provocacions han de venir de la cultura". "Jo entenc que a la fatxesfera li hauria agradat més el Cara al sol, però a mi m'agraden més aquesta mena de provocacions", ha etzibat. I ha afegit: "La cançó parla de coses que compartim una àmplia de majoria d'homes i dones".

El govern espanyol, a favor

Tampoc no s'ha tallat la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, que ha afirmat que la cançó de Nebulossa és "divertida" i que "trenca amb motlles i l'edatisme". "És una cançó divertida, que trenca estereotips, trenca motlles, trenca amb l'edatisme. En aquest sentit, la cultura i, en general, la música han d'anar un pas per davant", ha afegit. A més, ha considerat que el tema "representa molt bé Espanya", ja que és una "demostració" de la "pluralitat" i "diversitat". "La cultura trenca motlles, obre camins i genera noves visions. És una demostració del que és la pluralitat i la diversitat, crec que ens representa bé. Espanya és un Estat molt divers i molt plural on cabem tots i sempre que hi hagi talent, que és fonamental, i en aquesta ocasió n'hi ha hagut perquè massivament se li ha donat suport, és una aposta", ha explicat.

Malauradament, hi ha altres sectors a qui no els ha agradat la cançó. Una de les estrofes diu així: "Si salgo sola, soy la zorra. Si me divierto, la más zorra. Si alargo y se me hace de día, soy más zorra todavía. Cuando consigo lo que quiero (zorra, zorra), jamás es porque lo merezco (zorra, zorra). Y aunque me esté comiendo el mundo, no se valora ni un segundo (zorra, zorra, zorra)"Suposades feministes, contràries a alguns dels avenços en igualtat dels últims anys com la llei trans, s'han manifestat en contra.

Les contràries a la llei trans, en contra

Feministes de Catalunya han considerat que "Zorra és un insult, ni resignifica ni empodera, és pura deshumanització i reducció de dones i nenes a objectes sexuals". Així, ha fet una crida a emplenar l'Observatori de la Imatge de la Dona de queixes, seguint la proposta feta per l'autodenominat Moviment Feminista espanyol. En aquesta línia, el Moviment Feminista de Madrid ha presentat una queixa i ha sol·licitat la retirada de la cançó: "És un despropòsit la pretensió de liquidar el greuge de repetir insistentment la paraula zorra com a empoderament de la dona". 

L'exdiputada socialista i membre de l'Aliança contra l'Esborrat de les Dones (contrària a la llei trans), Ángeles Álvarez, ha dit que en el diccionari hi havia nou maneres de dir prostitutes a les dones: "Una d'elles era la paraula zorra". És per això que l'esmentada aliança ha criticat que la gent que defensen la cançó de Nebulossa com a empoderadora. "Diuen els mitjans que la misogínia i la grolleria són empoderants (per a les dones) i molt feministes. El so de fons són desenes de veus cridant zorra a una dona", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!