L’aplicació de l’article 155 de la Constitució o la Llei de la Seguretat Nacional són algunes de les opcions que té sobre la taula el govern de Mariano Rajoy per frenar l’1-O. La primera implicaria una suspensió de l’autonomia; en canvi, la segona, declararia mitjançant un reial decret una “situació d’interès per a la seguretat nacional” i que té com a objectiu “protegir la llibertat, els drets i el benestar dels ciutadans”.

No obstant això, aquest dimecres, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, s’ha mostrat confiat que serà el Tribunal Constitucional (TC) el que declari la il·legalitat del referèndum de l’1 d’octubre, ja que es tracta d’una mesura “unilateral” i sense empara legal.

Zoido ha donat aquesta resposta després que se li preguntés, precisament, per la Llei de Seguretat Nacional com a mecanisme per frenar el referèndum. “No, el referèndum es frena perquè és un referèndum unilateral i il·legal i així confio que sigui declarat pel tribunal competent, no per la llei”, ha declarat Zoido.