Com aturar el referèndum del pròxim 1 d’octubre és un dels maldecaps del Govern espanyol ara mateix. Fins ara, les seves declaracions sobre el procés català han girat a l'entorn de la legalitat i de la unitat d'Espanya, i amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució com a principal arma per frenar el referèndum. Des de Madrid s'ha repetit nombroses vegades el missatge que no els tremolarà el pols a l'hora d'aplicar el 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya si el referèndum s'arriba a celebrar. 

No obstant això, segons ha avançat El Mundo, el Govern espanyol estaria estudiant d'aplicar la Llei de Seguretat Nacional per frenar l’1-O. Una opció que cada vegada pren més força. Aquesta llei es va aprovar el 2015 després d’un acord entre el PP i el PSOE, que llavors dirigia Pedro Sánchez i té com a objectiu "protegir la llibertat, els drets i el benestar dels ciutadans" . De fet, diverses formacions catalanes van portar la llei al TC perquè els prenia competències, però aquest no va fer cas de les demandes.

La Llei de Seguretat Nacional és una norma que dona via lliure al president del Govern espanyol, a través d’un reial decret, per decretar una “situació d’interès per a la seguretat nacional” i organitzar una estructura que garanteixi “la defensa d’Espanya i els seus principis i valors constitucionals”. Per tant, podria ser l'eina que l'executiu de Mariano Rajoy elegís si finalment decideix utilitzar la llei per frenar qualsevol acció de la Generalitat a favor del referèndum. 

Així mateix, la decisió d'aplicar la Llei de Seguretat Nacional en lloc de l'article 155 de la Constitució jugaria a favor dels populars, ja que seria una proposta més ben vista per altres formacions, com ara el partit socialista, el qual de moment ha avisat que no secundarà la suspensió de l'autonomia a Catalunya.

Aquest mateix dijous, després de la reunió entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, la portaveu dels socialistes, Margarita Robles, ja va deixar clar que eren contraris a l’aplicació de l’article 155. 

En definitiva, aplicar la Llei de Seguretat en lloc de l'article 155 de la Constitució podria ser un moviment favorable al Govern de Rajoy, ja que per una banda tindria el "possible" suport del PSOE, si es té en compte que l'aprovació de la llei va ser possible gràcies al pacte entre populars i socialistes, i, per altra banda, permetria frenar qualsevol intent de "posar en risc l'ordre constitucional d'Espanya". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat