El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, compareixerà aquest dijous al Senat en el marc de la comissió d'Interior en una sessió extraordinària en la qual el donarà compte de les actuacions policials dutes a terme a Catalunya durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

Zoido va a la cambra alta a petició pròpia, després que el PSOE i EH Bildu en reclamessin, anteriorment, la compareixença per explicar l'anomenada operació Copèrnic a Catalunya i les actuacions policials durant la consulta sobiranista.

El PSOE va anunciar la petició de compareixença perquè és contrari a les càrregues policials que es van dur a terme aquell dia. Consideren que l'1 d'octubre hi va haver errors en la previsió dels esdeveniments, així com en la coordinació política de l'Estat a Catalunya.

Per a Bildu aquesta cita ha de servir perquè Zoido aporti dades que fins ara no han estat revelades públicament, sobretot econòmiques (la despesa total de l'operatiu es desconeix), però també tècniques, com "saber per què es va intervenir en unes escoles i en d'altres no", explica el senador Jon Iñarritu. Espera que almenys Zoido aprofundeixi en "interrogants que han quedat sobre la taula" i aporti llum sobre la gestió de l'operatiu, que considera "fosca".

Cost econòmic desconegut

Amb motiu del referèndum, Interior va desplaçar fins a Catalunya entre 4.000 i 6.000 agents, segons diverses fonts policials, un dispositiu que va acabar dissabte passat, 30 de desembre, després d'uns 100 dies a Catalunya. El nombre exacte d'agents desplegats a Catalunya no ha estat confirmat pel govern espanyol, igual que el cost econòmic d'aquesta operació, que ha estat objecte de debat parlamentari en els últims mesos, sense conèixer-se'n xifres oficials.

Els agents desplaçats han estat allotjats a tres ferris: el ferri Moby Dada, conegut com a 'vaixell de Piolín' per les imatges de dibuixos animats i que va suscitar nombroses bromes a les xarxes socials; el GNV Azzurra, i el Rhapsody, que van atracar als ports catalans el 20 de setembre de l'any passat.