El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha decidit redissenyar la cúpula d'Interior després de la crisi de la policia política. En un canvi totalment inesperat, Zoido ha decidit acabar amb la figura del director adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, càrrecs creats el 2006 i que ara desapareixeran.

Fonts d'interior han indicat que aquests posicions -el número dos de cada cos policial- es van instituir durant l'època de José Luis Rodríguez Zapatero a causa de la creació del comandament únic de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Les fonts han explicat que amb el comandament únic no hi havia directors generals d'aquests cossos i que per aquest motiu es va crear la direcció adjunta operativa en cada un d'ells.

Ara Zoido ha considerat innecessari mantenir aquesta figura, si bé els directors generals són càrrecs polítics i els directors adjunts són operatius. Florentino Villabona, que va substituir en aquesta posició a Eugenio Pino, és el director adjunt de la Policia Nacional, mentre que Pablo Martín Alonso és el de la Guàrdia Civil.

Pino, sota el comandament de Jorge Ferández Díaz com a ministre de l'Interior, era un dels principals comissaris que va posar en marxa l'Operació Catalunya i els informes contra adversaris polítics, com Podemos i el PSOE.

Aquesta reforma d'Interior està prevista que s'aprovi aquest divendres en el Consell de Ministres. L'última reunió executiva del govern de Mariano Rajoy abans de vacances.