L'eurodiputat del PP i exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido ha justificat que es pugui utilitzar el sistema programari d'espionatge Pegasus dins dels cursos legals per investigar "tots els fets delictius" al marc ús del programa per part de l'Estat per investigar líders independentistes catalans, entre ells, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. En una entrevista a Onda Cero, l'extitular d'Interior s'ha mostrat a favor que, en cas que es provi que el govern espanyol hagués utilitzat aquest programa a través del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) per conèixer el contingut del telèfon mòbil d'Aragonès, s'investiguin "tots els fets que suposen fets delictius" sempre sota autorització judicial i complint els cursos legals amb l'objecte que el govern espanyol sàpiga "defensar Espanya".

"Quan s'espia per perseguir un delicte i quan s'han d'obtenir proves, l'ús d'aquestes eines (...) justifica molt que s'escolti què és el que està passant", ha assenyalat l'exministre del PP. Dit això, ha insistit que la delegació europea, que arriba aquest dilluns a Madrid per investigar l'ús del programa d'espionatge Pegasus, busca enfortir la imatge d'Espanya encara que "hauria de donar-se una explicació pel bé d'Espanya, per la salut de les nostres institucions i per recuperar el prestigi de la nostra nació", ha recalcat. "El govern espanyol encara està a temps de poder donar unes explicacions suficients a la comissió d'investigació", ha dit Zoido.

L'estratègia independentista, segons Zoido

Durant la missió que s'allargarà fins al dimarts 21 de març, els eurodiputats es reuniran amb Pere Aragonès i altres afectats per Pegasus, així com amb organitzacions socials i diputats. Segons ha manifestat l'europarlamentari, aquesta missió arriba a Madrid per aclarir els fets i "posa en dubte l'informe del Catalangate". Sobre això, Zoido ha insistit que els líders independentistes coneixien anteriorment que el govern espanyol els havia espiat, però van denunciar aquest espionatge públicament per "tornar a recuperar actualitat" en un moment en el qual "el secessionisme català estava en les seves hores més baixes".

Els membres de la delegació

La delegació estarà integrada pels eurodiputats Juan Ignacio Zoido (PP), Diana Riba (ERC), Iban García del Blanco (PSOE) i Jorge Buxadé (Vox), així com el president d'aquesta Comissió d'investigació al Parlament Europeu, Jeroen Lenaers (PPE), el també popular eslovac Vladimir Bilcik, les liberals neerlandesa, Sophie In t' Veld, i polonesa Roza Thun, el dretà francès Gilles Lebreton i l'esquerrana francesa Anne-Sophie Pelletier. La visita de dos dies se circumscriu a Madrid i es va acordar formalment el novembre passat, després d'aprovar missions similars a Israel, Polònia, Grècia i Xipre i decidir-ne una a Hongria, que va tenir lloc el mes de febrer.

Així, aquest dilluns se celebrarà una trobada amb els diputats al Parlament i membres de la Comissió d'investigació sobre l'ús de Pegasus a la Cambra catalana Oscar Aparicio (PSC), Marta Vilalta (ERC), Albert Batet (Junts), Alberto Tarradas (Vox), Montserrat Vinyets (CUP) i Lucas Ferro (comuns). Mentre dimarts hi haurà una reunió a l'Oficina del Parlament Europeu a Madrid amb víctimes, entre els que estarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Meritxell Serret, i l'alcaldable d'ERC per Barcelona, Ernest Maragall.