El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha ordenat aquest dijous destituir el comissari A.J.R.S., condemnat en ferm pel Tribunal Suprem i per l'Audiència de Guipúscoa com a autor d'un delicte d'assetjament sexual, però que tot i això liderava la Brigada Regional de Policia Judicial d'Aragó. Qui l'havia escollit per al càrrec va ser Juan Ignacio Zoido, quan estava al capdavant del ministeri, segons avança Público.

L'home feia diversos mesos que dirigia la Brigada de Policia Judicial de la Prefectura Superior d'Aragó, en la qual s'integra la UFAM (Unitat de Família i Dona), que lluita en contra de la violència masclista. Ara, serà traslladat a una altra unitat a Saragossa, en considerar que aquest antecedent, tot i haver complert la condemna, el situa com a no idoni per al lloc.

El comissari, entre finals dels anys noranta i principis dels 2000, estava destinat com a inspector en cap a Guipúscoa, on dirigia la unitat d'antiavalots. Allà, segons explica la sentència de l'Audiència de Guipúscoa ratificada pel Suprem, "va començar a requerir (...) perquè mantingués relacions sexuals" amb ell una agent "des del moment de la seva incorporació" a la unitat, a principis de 1999.

Xantatge

L'home li deia que ell havia fet tràmits perquè ella pogués incorporar-se a la unitat. Li oferia dietes, permisos i facilitats per ascendir si acceptava mantenir relacions sexuals amb ell i, en cas que no ho fes, l'amenaçava de convertir-la "en la seva enemiga, amb tot el que això suposava en la relació cap-subordinat".

La dona s'hi va negar i va acabar patint un trastorn d'ansietat crònic i un d'hipoactivitat i hiperactivitat com a conseqüència dels "comentaris de caràcter vexatori en relació a l'anatomia de la mateixa i la seva menstruació" que el comissari feia fins i tot davant de terceres persones. L'home també va donar-li una bufetada al cul durant un dinar de la unitat.

Tot i les peticions d'inhabilitació, l'Audiència només va imposar-li el juny del 2003 una multa de 1.080 euros i l'obligació d'indemnitzar amb 3.000 euros l'agent, sense inhabilitar-lo per treballar com a policia. El cas va arribar al Suprem, que va ratificar la sentència i va derivar en un expedient disciplinari per a l'inspector en cap. Aquest expedient i els antecedents no van impedir que el comissari fos ascendit per Zoido 18 anys després del cas d'assetjament.