El ple d’aquest dimecres ha començat amb una bona dosi de tensió patrocinada pel president Carles Puigdemont i el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol. Albiol ha acusat Puigdemont de “mentir” i “fer el ridícul” durant el recent viatge a Bèlgica, intentant concertar contactes diplomàtics.

Puigdemont ha estat implacable amb la resposta: “Sap per què és ministre el senyor Mustafà? Per una declaració unilateral d’independència. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, em rebrà quan li ho demani, igual com ha rebut al primer ministre del Kosovo, Isa Mustafà”, ha exclamat el president.

Albiol ha qualificat de “molt preocupant” la referència de Puigdemont al Kosovo. I el president català ha apujat el to i ha preguntat retòricament si és la diplomàcia espanyola el model a seguir: “Es fa el ridícul quan s’ha de cessar l’ambaixador a Bèlgica per gandul i abús d’autoritat?”, ha reblat.

El cap de l’executiu ha aprofitat la seva intervenció per valorar positivament la cimera social que es va celebrar ahir, “és una gran resposta de país”. També ha fet evident la seva irritació amb la decisió del TC de suspendre tres noves lleis a petició del govern espanyol: “Senyor Rajoy, hem entès el missatge. Si hi ha més del mateix a Madrid, no cal que hi insisteixin. Nosaltres anirem tirant”.

I el colofó ha estat a costa de la convocatòria de noves eleccions: "Els capricis i joguines polítiques del sistema polític espanyol costen 160 milions d'euros que ens podríem haver estalviat”, ha conclòs.

La CUP treu de polleguera Mundó...

La diputada de la CUP Mireia Vehí també ha sumat en els moments d’intensitat del ple. Ha estat durant la sessió de control als membres del govern on els diferents grups formulen preguntes als consellers.

Vehí ha irritat profundament el conseller d’Interior, Carles Mundó, en descriure el DERT -una tipologia de règim d’aïllament dels presos- en “un espai sistemàtic de tortura”. Mundó ha demanat respecte pels funcionaris de presons: “Em sembla una afirmació molt gruixuda i fora de la realitat. A banda d’injust pels professionals que treballen al sistema penitenciari”.

.... i Ciutadans a Baiget

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Joan Garcia ha acusat el Govern d’obligar els autònoms propietaris de negocis a “treballar per pagar un impost ideològic, imposant-los càrregues econòmiques injustes i innecessàries”. Es referia a la llei que obliga els comerços a retolar almenys en català. Després d’escoltar un reguitzell d’acusacions, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha acusat el partit taronja de despreocupar-se del compliment de la llei i ha dit que “l’únic que els importa és separar la societat en funció de la llengua que parlen els ciutadans". "Vostès van néixer només per això”.

 

El síndic renya els diputats

La sessió d’aquest dimecres també ha comptat amb la presència del síndic de greuges, Rafael Ribó, que ha presentat el balanç anual de la institució. Davant les acusacions de PP i Ciutadans, que malgrat valorar la feina de la institució, li retreuen que no defensi "els drets dels no nacionalistes", Ribó ha defensat la seva independència i ha advertit que "no abandonarà el rigor en cap de les seves actuacions".

Responia així a les acusacions de Ciutadans de deixadesa i “d’oblit absolut, deliberat i discriminatori” dels infants de famílies que volen escolaritzar-los en castellà. També ha replicat al PP, que ha insinuat que el síndic és una institució polititzada: “Sempre apuja el to quan es tracta de criticar el govern espanyol però, en canvi, té certa sordina quan es tracta de criticar la Generalitat”.

JxSí i l’elecció de consellers del CAC i la CCMA

El ple ha abordat el debat a la totalitat de la proposició de llei de Ciutadans per modificar la legislació sobre comunicació audiovisual de Catalunya. JxSí ha retirat a última hora una esmena a la totalitat perquè no aconseguia el suport necessari.

Durant el debat, el diputat Jordi Cuminal ha dit que el grup està disposat a acceptar que el president i els membres del consell de govern de la Corporació de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell Audiovisual (CAC) tornin a ser escollits per majoria de dos terços. El 2012, CiU i PP van reformar la llei de tal manera que fos necessària només una majoria absoluta per “desbloquejar” els òrgans, en una segona votació.

Cuminal ha rebutjat les crítiques de tots els grups de l’oposició de manca de pluralitat.

El pin d’en Rabell

Una de les anècdotes de la jornada l’ha protagonitzada Lluís Rabell que, per motius que es desconeixen, no lluïa avui el pin amb el logotip de Catalunya Sí Que es Pot.