El rei emèrit no pot més. Aquest és el sentiment que ha traslladat a la Zarzuela a les portes de Nadal. Necessita, segons ell, tornar sí o sí a l'Estat espanyol i per això, ha amenaçat en fer-ho pel seu compte si la situació no es desencalla de forma immediata. La Casa Reial considera que ara té les portes més obertes amb l'arxivament del seu cas a Suïssa i vol mirar d'establir un retorn pactat. Per això, la Zarzuela ha enviat un emissari a Abu Dhabi per negociar les condicions i el com serà aquest viatge, segons avança el diari Voz Pópuli.

Joan Carles està enfadat amb el seu fill, Felip VI, a qui considera que no s'ha imposat a la Moncloa ni ha reivindicat el seu llegat. L'actual rei té dues cites que no poden fallar: el discurs de la nit del 24 de desembre i la Pasqua Militar del 6 de gener. I pel mig, un aniversari, el de l'emèrit, que complirà 84 anys el proper 5 de gener. Per això, Felip VI ha assumit que ha d'arribar a una entesa per evitar més problemes. De moment, compta amb el sí del PP, Ciutadans i Vox. I una campanya mediàtica sense precedents que lloa i amaga les corrupteles de l'emèrit cada dia a través de la televisió.

A l'altra banda queda el PSOE i Podemos. L'actual govern va passar la pilota ahir en roda de premsa posterior al consell de ministres, de la Moncloa a la Zarzuela, sobre la decisió final. D'aquesta manera, es treu de sobre la responsabilitat i justifica que, ara, és un tema que no li pertoca. Podemos, de moment, calla i no s'implica com a principal actor.

On anirà?

Així doncs, serà el mateix Joan Carles qui es permetrà posar condicions del seu retorn. El que més li preocupa és on viurà. No vol tornar per la porta petita i demana que la seva primera residència sigui la Zarzuela i no un xalet "de segona". L'entorn de Felip VI no veuria malament reallotjar-lo a Estoril, Portugal, però ara mateix sembla impossible. "Ell ja ha dit que no es queda a Madrid si no és a la Zarzuela", asseguren fonts properes. L'altre dubte és on anirà si finalment es descarta la Zarzuela: si és una residència de l'Estat, s'haurà de veure el cost que implica públicament i fins a quin punt, Podemos accepta gastar-se els diners amb la vivenda d'un rei rodejat d'escàndols corruptes.

A l'emèrit li preocupa menys l'assignació de pràcticament 200.000 euros anuals que el seu fill li va retirar. Quan ha necessitat diners per callar Hisenda ha recorregut als seus amics personals. D'altra banda, la seva fortuna en comptes a l'estranger és incalculable. 

L'objectiu de l'emèrit és "recuperar la vida que tenia abans de marxar a Abu Dhabi". I llança un missatge clar a través del seu entorn: "Després de tancar el cas a Suïssa ho tinc clar, no hi ha retorn, tornaré sí o sí. No hi ha excuses per no tornar i va ser un error provocar la meva sortida als Emirats. Actuaré per la meva banda si no se soluciona immediatament".  Aquesta és la seva voluntat. De moment, un emissari de la Zarzuela treballa des de dilluns per tancar tots els serrells i confirmar el seu avió de tornada. Darrerament, la data que molts marquen en el calendari és la d'aquest divendres 17 de desembre.

 

Fotografia de portada: imatge de recurs de Joan Carles amb la pilot de F1, Amna Al Qubaisi, als Emirats Àrabs Units