A favor del diàleg. José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, ha celebrat l'acord entre el Govern i l'Estat espanyol per l'ampliació de l'aeroport del Prat perquè és una línia de treball que servirà per "abandonar els deu anys de procés". Una dècada que lluny d'aportar res, "ha perjudicat Catalunya i Espanya". "És la demostració tangible que els fets fan que canviï el relat de la discussió de què passa a Catalunya", ha assenyalat el polític en una entrevista a RNE.

Zaragoza ha valorat positivament les negociacions entre el govern espanyol i la Generalitat, que permeten traslladar el debat "a coses concretes, a problemes reals". "La realitat s'imposa al discurs irreal de l'independentisme i obliga els independentistes a sortir del seu relat permanent, que no porta enlloc", ha afegit.

Sense impacte ambiental

Però quines són aquestes coses concretes a les quals es refereix el diputat socialista? Doncs, per exemple, l'acord sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat. En aquest sentit, Zaragoza ha aplaudit que el projecte aeroportuari crearà molts llocs de treball: el PSC preveu que siguin al voltant de 83.000 directes i 365.000 indirectes.

A més, ha negat els efectes negatius sobre l'ecosistema que comportarà l'ampliació, gràcies "a les noves tecnologies" i "avenços tècnics". "Hi ha qui creu que defensar el medi ambient és no fer res. No es tracta de paralitzar les coses, sinó d'amb nous recursos i tecnologies fer que les coses siguin sostenibles", ha defensat.

El diàleg necessari a Catalunya

Tot i celebrar les negociacions, ha dit que el diàleg s'ha de donar sobretot a Catalunya perquè "el problema és entre catalans". Ha retret a l'actual Govern que "han arribat al poder sense guanyar les eleccions, només amb el suport dels antisistema de la CUP". Sobre el posicionament de la formació anticapitalista contra l'ampliació de l'aeroport del prat, Zaragoza ha dit que "és per fer-s'ho mirar".

Pel que fa a les veus discordants d'Unides Podem sobre el projecte, el diputat del PSC ha paternalitzat el partit i ha dit que està "madurant políticament", però que ha de fer-ho més des que està al govern espanyol. La formació ha d'aprendre a "explicar les seves decisions polítiques" per després no fer marxa enrere, com en el cas de l'alcaldessa Ada Colau amb la construcció de nous hotels a la ciutat.

colau-collboni-ajuntament-serveis-mobile-ACN

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni / ACN

L'ampliació de l'aeroport del Prat ha incrementat les diferències existents entre els socialistes i els comuns. Mentre l'alcaldessa de Barcelona critica amb fermesa el projecte, la seva mà dreta al govern municipal, Jaume Collboni, celebra amb alegria l'acord entre el Govern i l'Estat espanyol. El posicionament oficial de l'Ajuntament, llavors, no queda encara gaire clar.

Finalment, Zaragoza ha carregat contra el PP perquè "no fa altra cosa que enfrontar" els territoris de l'Estat per "buscar el conflicte permanentment". "Són el principal enemic d'Espanya", ha assegurat, abans d'avisar que l'independentisme quan més creix és amb els populars a govern.

 

Imatge principal: El diputat José Zaragoza parla amb l'actual presidenta del Congrés, Meritxell Batet / ACN