El titular del Jutjat Central número 6 de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, ha inclòs com a investigats dins de l' operació Lezo l'exministre de Treball durant el segon mandat de José María Aznar i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana i l'empresari Juan Miguel Villar Mir, propietari de la constructora OHL. La llista d'investigats arriba a 60 i el magistrat també ha inclòs entre ells el que va ser viceconseller de Presidència de la Comunitat de Madrid i imputat en la Gürtel, Alberto López Viejo.

Aquesta operació va començar dimecres passat 19 d'abril amb l'ordre per detenir 12 persones, entre les quals hi havia l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, el seu germà Pablo i el seu cunyat José Juan Caballero.

Detenció de Javier López Madrid

A aquests detinguts se'n va afegir un de més divendres passat, amb la detenció del conseller d'OHL, Javier López Madrid. No obstant això, d'aquests tretze, tres van ser posats en llibertat i dos són a l'estranger. Les acusacions contra els detinguts són pels delictes de malversació, organització criminal, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, prevaricació i frau.

Així i tot, l'acusació del jutge es dirigeix ​​contra un total de 60 persones, segons consta en la sentència emesa per aquest magistrat als escorcolls de la propietat, per tal d'embargar els béns d'alguns d'ells.

Eduardo Zaplana (Cartagena, 1956), va ser president de la Generalitat Valenciana entre 1995 i el 2002, càrrec que va deixar per esdevenir ministre de Treball fins al 2004, càrrec que va combinar, des del 2003, amb el de ministre portaveu. 

Amb el nom d'Operació Lezo es coneix la causa oberta per l'Audiència Nacional per la presumpta corrupció a l'empresa pública d'aigües Canal d'Isabel II de Madrid. L'origen del cas es situa en el mateix Consell d'Administració de l'empresa, amb una forta representació fidel a Cristina Cifuentes, actual presidenta de la Comunitat de Madrid, que va portar davant la Fiscalia una de les operacions més polèmiques de l'empresa pública: la compra de la societat brasilera Emissao Engenharia i Construccoes per un preu superior al valor real.