L'exministre i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana ha tornat a la presó de Picassent després d'haver ingressat a l'Hospital de la Fe de València per uns problemes respiratoris. Segons fonts pròximes a la família, Zaplana ha estat tractat d'una bronquitis. Tant Institucions Penitenciàries com l'hospital valencià han confirmat aquest dilluns el trasllat de Zaplana de la presó a l'hospital.

El seu advocat, que ja va demanar sense èxit la seva llibertat per raons humanitàries, ha remès aquest dilluns un nou escrit a la titular del jutjat d'instrucció número 8 de València per reclamar la seva posada en llibertat condicional o, en defecte d'això, una mesura de presó atenuada.

En l'escrit, segons les fonts consultades per EFE, apel·la al risc vital de l'exministre davant la gravetat del seu estat de salut, perquè pateix un quadre profund d'immunosupressió i un risc més gran de contraure infeccions. La jutgessa ja va rebutjar al començament del mes de juny la seva posada en llibertat d'acord amb el criteri de la fiscalia, que considerava que existeix risc de fugida i de destrucció de proves.

El passat 5 de juny, l'expresident valencià va ser traslladat durant unes hores al mateix centre hospitalari, en aquest cas per rebre el tractament i passar els controls habituals a causa de la leucèmia que pateix. Segons les fonts d'Institucions Penitenciàries, l'ingrés d'aquest dilluns s'ha produït per decisió dels sanitaris de la presó de Picassent.

Zaplana és a la presó des del passat 24 de maig, després de ser detingut en l'operació Erial, en la qual se l'investiga per delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d'influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal.